Ogórki – uprawa i pielęgnacja
Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Jemy je świeże i wykorzystujemy na przetwory – konserwy i marynaty. Jeśli dysponujemy ogrodem lub działką, nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy w sezonie letnim mogli cieszyć się własnymi zbiorami, a w sezonie zimowym wykonanymi z nich przetworami.
Uprawę ogórków rozpoczynamy w połowie maja, gdy nie ma już ryzyka wystąpienia ujemnych temperatur, a słońce będzie wpływało na szybkie nagrzewanie gleby. Ogórki wysiewamy z nasion, bezpośrednio do gruntu pamiętając, że należą do roślin, które mocno się rozrastają. Powinniśmy więc zachować min. 70 cm odległości pomiędzy poszczególnymi rzędami i 15 cm pomiędzy nasionami. Najlepiej wysiewać je po kilka, by następnie pozostawić sadzonkę najsilniejszą i najdorodniejszą.
Ogórki możemy także wysiewać z rozsady – w tym wypadku nasiona wysiewamy w pojemnikach już w kwietniu, by umieścić je w gruncie, gdy będą miały kilka listków, a temperatury na zewnątrz będą odpowiednio wysokie.
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by uprawę prowadzić w tunelach, inspektach, szklarniach i pod przykryciem z włókniny lub foli perforowanej.
Stanowisko do wysiewu powinno być ciepłe i słoneczne, tak by zapewnić odpowiednią temperaturę gleby. Ta z kolei powinna być próchnicza, o pH zasadowym – w tym celu najlepiej już jesienią wykonać wapnowanie oraz nawieźć obornikiem lub nawozem do ogórków.
Pamiętajmy, by nie sadzić ogórków w miejscach, gdzie w poprzednim sezonie rosły inne dyniowate. Możemy to zrobić dopiero po upływie min. 3 lat. Jeśli prowadzimy warzywniak, najlepszy przedplon dla ogórków stanowią fasola, cebula, buraki czy groch. Weźmy również pod uwagę, by nasze ogórki miały odpowiednie towarzystwo – będą dobrze rosły w otoczeniu kopru, pietruszki czy słonecznika.
Gdy nasz nasiona wzejdą, usuńmy roślinki najmniejsze i wątłe. W okresie wegetacji warto rośliny nawozić – w tym celu wystarczy preparat uniwersalny. Pamiętajmy również o regularnym podlewaniu, zwłaszcza podczas upałów. Najlepiej robić to wieczorem i korzystać z wody letniej, a nie zimnej.
Ogórki charakteryzują również wąsy czepne, warto zapewnić im więc stosowne podpory. Krzaczki będą pięły się zarówno po płotach wykonanych z siatki, jak i po tyczkach czy sznurkach. Z pnących się krzaczków łatwiej zebrać warzywa, szybciej również ścieka z nich woda i mają lepszy dostęp do światła.
Ogórki zbieramy z krzaczków w miarę ich dojrzewania. W zależności od naszych upodobań i potrzeb możemy obrywać te mniejsze lub czekać nieco dłużej, aż osiągną większe rozmiary.
Uprawa własnych ogórków nie jest trudna, a przynosi wiele korzyści. Ogórki są zdrowe i mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Ich prywatna uprawa z pewnością przyczyni się również do oszczędności, a przede wszystkim do satysfakcji z udanych zbiorów.