Rodzaje sekatorów – niezastąpione narzędzia ogrodowe
Odpowiednio przycinane drzewa i krzewy są zdrowsze, lepiej kwitną i owocują, mają ładniejsze liście i gałęzie. Aby praca była najłatwiejsza należy dobrać odpowiedni sekator.
Przy zakupie sekatora warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wagę – lżejsze będą sekatory z rączkami wykonanymi z aluminium, dzięki nim dłużej będziemy mogli pracować bez wysiłku. Dla zwiększenia wygody użytkowania warto też wybrać model z rączkami pokrytymi tworzywem lub gąbką – zapobiegają one wyślizgiwaniu się narzędzia w czasie pracy.
W sprzedaży dostępne są również sekatory, w których można regulować rozwarcie rękojeści i ostrza. To udogodnienie pozwala dopasować narzędzia do wielkości dłoni (funkcja jest szczególnie przydatna, gdy sekatora używa więcej niż jedna osoba). Nie mniej ważne jest ostrze – najdłużej posłużą nam te wykonane ze stali wysokiej jakości, np. pokrytej teflonem lub niklowanej (np. Greenmill professional teflon). Watro jest zainwestować w jakość, bowiem ostrza często rdzewieją na skutek działania soku, który wypływa z rośliny podczas jej przycinania.
Niezbędnik ogrodnika – sekatory ręczne
Sekatory ręczne poradzą sobie zarówno z pędami cienkimi i zielonymi, jak również z tymi zdrewniałymi. Do cięcia jednorocznych pędów, kwiatów, pozyskiwania sadzonek i kiści winogron najlepiej wykorzystać ręczne sekatory nożycowe (dwuostrzowe, np. OPP, Verve lub Gardena). Są precyzyjne i nie miażdżą ciętych roślin. W sekatorach tego typu ostrza nachodzą na siebie niczym w nożycach – część wypukła tnie, część wklęsła przytrzymuje zaś przycinany pęd (niektóre modele są wyposażone w ząbki, które jeszcze lepiej przytrzymują ciętą roślinę).
Sekatory kowadełkowe (jednoostrzowe, np. Gardena comfort) mogą z kolei miażdżyć miękkie i delikatne pędy, ale mają większą siłę cięcia, dlatego będą niezastąpione wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z twardymi, zdrewniałymi gałęziami. Sekatory nie ślizgają się i nie uciekają na boki, co pozwala precyzyjnie przycinać starsze rośliny bez ich uszkadzania. Zbudowane są z pojedynczego ostrza i kowadełka, na którym opiera się cięta gałąź. Wymagają użycia mniej siły przy cięciu od sekatorów nożycowych.
Oba typy sekatorów mogą występować w wariancie jednoręcznym (do cięcia pędów o średnicy 1,5–3 cm) i dwuręcznym (do grubszych gałęzi – nawet 5 cm średnicy). W sprzedaży są również sekatory na wysięgniku – przydadzą się do cięcia grubych gałęzi (do 4 cm), które rosną wysoko (np. sekator do gałęzi Verve z teleskopowymi rękojeściami).
Przeczytaj także: 10 narzędzi niezbędnych w ogródku
Sekatory do zadań specjalnych
Osoby, które wykorzystują sekatory do prac na dużą skalę, powinny z kolei zainwestować w sekatory elektryczne (zasilane są prądem o napięciu 230 V). Warto wybierać te z wysoką mocą, które zapewniają lepsze efekty cięcia (w ofercie są sekatory o mocy silnika od 400 do 700 W), oraz odpowiednio długim ostrzem (od 45 do ok. 70 cm) – trzeba je dostosować do grubości gałęzi, jaką będziemy ciąć.
Z grubymi gałęziami bez problemu poradzimy sobie też sekatorem spalinowym. Charakteryzuje się on większą mocą (od 0,8 do 1,5 KM) i wydajnością niż sekator elektryczny. Ma dwustronne ostrze, co przyspiesza i ułatwia pracę. Minusem jest stosunkowo wysoki ciężar – sekator spalinowy waży ok. 6 kg, co niestety powoduje szybkie męczenie się rąk w czasie pracy (dla porównania sekator elektryczny waży 3 kg).
Sprawdź także: Nożyce akumulatorowe do trawy i żywopłotu
Największą efektywność pracy i zaawansowanie technologiczne zapewni nam sekator pneumatyczny. Od pozostałych modeli różni się sposobem wprawiania ostrza w ruch. Zasilany jest sprężonym powietrzem, a jego obsługa przebiega bez wysiłku, dlatego możemy nim długo pracować. Bez problemu można nim ciąć mokre i suche gałęzie o średnicy do 5 cm.