Grillowanie w plenerze – co ze sobą zabrać?
Wiosna i lato to czas, który z ochotą spędzamy na świeżym powietrzu. To także czas, kiedy chętniej jemy posiłki w plenerze. Jakiego grilla wybrać i jakie dobrać do niego akcesoria, aby czas spędzony pod gołym niebem był przyjemny, zdrowy i bezpieczny?
Jakiego grilla zabrać w plener?
Standardowy grill w wersji przenośnej ma wiele zalet – przede wszystkim niedużo kosztuje, a poza tym jest praktyczny i uniwersalny. Do dyspozycji mamy grille węglowe, gazowe czy elektryczne. W plenerze najlepiej sprawdzają się te pierwsze. Są łatwe w transporcie, lekkie i wygodne. Składają się z paleniska wykonanego z grubej blachy, posiadają ruszt ze stali nierdzewnej i pokryte są farbą odporną na wysokie temperatury.
Akcesoria podstawowe
Akcesoria bez których grillowanie z pewnością się nie odbędzie to:
-
węgiel drzewny lub brykiet – o tym, które paliwo wybrać do grilla przeczytamy w poradniku,
-
podpałka kostkowana – unikajmy podpałki płynnej, benzyny czy nafty, które nie tylko zwiększają ryzyko powstania pożaru, ale też mają działanie rakotwórcze,
-
dmuchawa do wzniecenia ognia – dmuchanie na węgiel lub brykiet jest bardzo szkodliwe dla naszych płuc, ponieważ w trakcie tego zabiegu wdychamy ogromne ilości dymu.
Czy wiesz, że…? Rola podpałki ma w grillowaniu najbardziej kluczowe znaczenie. To ona inicjuje płomień, ale też wpływa na smak naszych potraw. Dobrze dobrana podpałka powinna szybko się rozpalić i długo trzymać ogień, by możliwe było rozżarzenie się materiału opałowego – węgla lub brykietu. |
Akcesoria czyszczące do grilla
Każdy rodzaj grilla wymagać od nas będzie regularnego czyszczenia. Najlepiej zrobić to bezpośrednio po skorzystaniu z urządzenia(gdy już wystygnie), ale też przed każdym kolejnym użyciem. Szczególny nacisk kładziemy na palenisko i ruszt, ponieważ to te miejsce pozostają w kontakcie z jedzeniem, które często do nich przywiera. Najczęściej użyjemy do tego zwilżonego ręcznika, jednak takie metody mogą okazać się niewystarczające. Lepiej będzie skorzystać ze specjalnych środków czyszczących czy odtłuszczających. Aby nieco zminimalizować trud związany ze sprzątaniem i oszczędzić czas, pamiętajmy by każdorazowo używać tacek aluminiowych, na które spływa tłuszcz z grillowanego mięsa.
Akcesoria kuchenne do grillowania
Dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w szczypce, noże i widelce do odwracania potraw. W ten sposób na pewno się nie ubrudzimy, unikniemy kontaktu z wysokimi temperaturami i nie narazimy się na ewentualne oparzenia. Obok sztućców do grillowania warto też pomyśleć o specjalnej pokrywie, która nie tylko sprawi, że nasze dania szybciej będą gotowe, ale pozwoli też utrzymywać aromat i smak naszych potraw, uniemożliwi zaprószenie ognia, a powstający w procesie smażenia dym nie będzie wydobywał się na zewnątrz przez co nasze ubrania nie przejdą charakterystycznym zapachem paleniska.
Pozostałe akcesoria
Podczas grillowania warto mieć przy sobie termometr do kontrolowania temperatury mięsa. Świetnym pomysłem jest też spryskiwacz do rusztu wypełniony olejem, z którego korzystamy po to, by mięso nie przywierało do tafli urządzenia. Dla własnego komfortu i bezpieczeństwa warto mieć też rękawice, które ochronią nas przed oparzeniem się tacką czy żarem.