Dlaczego warto nawozić obornikiem?
Nawozy naturalne, w tym oczywiście także obornik, stanowią obecnie idealną alternatywę dla nawozów sztucznych. Wykorzystywane są w rolnictwie ekologicznym oraz coraz chętniej także tym o charakterze naturalnym.
Obornik, czyli inaczej nawóz organiczny, składa się przede wszystkim z odchodów zwierząt gospodarskich oraz ściółki. Mamy kilka rodzajów obornika, które zależą przede wszystkim od tego, od jakich zwierząt pochodzą oraz od sposobu, w jaki odbywał się proces ich kompostowania.
Obornik polecany jest przede wszystkim dlatego, że w odróżnieniu od niektórych nawozów posiada wyjątkowo duże ilości składników mineralnych, wpływających korzystnie na jakość gleby.
Przeczytaj także: Domowe sposoby na walkę z mszycami
Jakie to składniki?
W dużej mierze azot, fosfor, potas, a także wapń, magnez, żelazo
Gleba na działce nie zawsze posiada odpowiednie ilości takich składników, obornik pozwala jednak bardzo szybko je uzupełnić.
Obornik to, co ciekawe, nie tylko składniki odżywcze, to również duża dawka masy organicznej. To właśnie dzięki niej w naszej glebie powstaje próchnica. Im więcej próchnicy, tym nasza gleba jest żyźniejsza.
Wreszcie obornik to także większa liczba mikroorganizmów, które pozytywnie wpływają na gleby wyniszczone nieumiejętną uprawą. Znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie flora bakteryjna gleby jest zdecydowanie zachwiana.
Obornik – jak nawozić?
Nie wystarczy dostarczyć glebie dużej ilości obornika. Pamiętajmy, że przenawożenie może wpływać tak samo niekorzystnie, jak niedostateczne nawożenie.
Aby nasz obornik mógł dobrze zadziałać, konieczne jest wybranie odpowiedniego terminu nawożenia – ten w dużej mierze zależy od tego, jakie rośliny uprawiamy. Zdecydowanie najlepszym okresem dla prac z obornikiem jest albo wczesna wiosna, albo jesień. Obornik rozrzucamy po glebie, a następnie delikatnie przekopujemy ją łopatą.
Zobacz też: Jak pozbyć się chwastów na zawsze z ogrodu? Poznaj nasze metody
Rodzaje obornika – jak i kiedy stosować?
Obornik dobrze przekompostowany – stosujemy tylko wczesną wiosną, kiedy dopiero rozpoczynamy planowanie uprawy roślin. Rezygnujemy z niego jesienią – zimne miesiące mogą bowiem spowodować, że duże ilości azotu zostaną usunięte z gleby.
Świeży obornik – stosujemy jesienią, po rozrzuceniu na podłożu przykrywamy go cienką warstwą gleby, wówczas będzie miał większe szanse na dostęp do tlenu.
Suszony obornik – idealny do stosowania w przydomowym ogródku (w zakresie nawożenia roślin ozdobnych, drzew, krzewów owocowych, warzyw), nie wydziela nieprzyjemnego zapachu w takiej ilości, jak tradycyjny obornik.
Koński obornik – idealny do użycia w zakresie upraw pod osłonami, sprawdzi się na działkach, gdzie tworzone są plantacje nowych kwiatów lub warzyw.
Obornik to nie tylko sposób na poprawę jakości naszej gleby, ale również możliwość eliminacji z gleby szkodników, które chyba najmocniej wpływają na jakość naszych upraw.