Cukinia – co powinniśmy wiedzieć o jej uprawie?
Kabaczek, papryczka, dynia i wreszcie cukinia – to warzywa, które zdobywają w ostatnich latach ogromną popularność. Ta ostatnia w swoim wyglądzie do złudzenia przypomina ogórka. Warzywo smaczne, zdrowe i mało kaloryczne. Jak uprawiać cukinię w swoim ogródku?
Część warzyw w dużej mierze składa się z wody. Należy do nich pomidor, ogórek, jak również cukinia. Oprócz niej warzywa tego rodzaju posiadają również cenne wartości odżywcze, które odpowiadają za nasze dobre samopoczucie. Do najcenniejszych składników cukinii należą sole mineralne w postaci magnezu, żelaza oraz wapnia, a także witaminy z grupy B. Nie na darmo cukinia to jedno z warzyw najczęściej polecanych w dietach osób z otyłością.
Przeczytaj także: Tworzymy prosty warzywnik – poradnik początkującego ogrodnika
Warzywo, które zyskuje na smaku po ugotowaniu
Cukinię raczej rzadko jadamy w postaci surowej. Zwykle pojawia się na naszym stole grillowana, zapiekana lub duszona w sosie. Surowa jest właściwie bez smaku, a nawet nieco gorzkawa.
Bardzo ciekawym sposobem na podanie cukinii jest jej nadziewanie specjalnym farszem przygotowanym z mieszanki przypraw, mięsa oraz innych warzyw.
Cukinia bardzo często mylona jest z kabaczkiem. Nic dziwnego, nie różnią się bowiem od siebie zbyt znacząco pod względem postaci oraz smaku. Kabaczek ma jednak inną formę – płożącą – i szeroko rozpostarte liście. Cukinia rośnie natomiast w postaci nieco wzniesionego krzaczka z dużymi liśćmi.
Cukinia lubi miejsca ciepłe oraz słoneczne
Tylko na takich stanowiskach może dać nam naprawdę wysoki plon. Nie będzie zatem nadawała się na obsadzenie terenów chłodniejszych, gdzie lato jest pochmurne i mało słoneczne. Cukinia oprócz wyżej wymienionych warunków dobrze czuje się także na podłożu nieco wilgotnym, ale nie podmokłym. Ze względu na to, że folia może zahamować rozwój chwastów oraz utrzymuje wilgoć gruntu, poleca się jej stosowanie podczas wzrostu cukinii. Rozkłada się ją na gruncie, przykrywając nasiona rośliny.
Zobacz też: Jak zrobić ziemię kompostową?
Cukinia ze względu na swoje dosyć duże wymagania pielęgnacyjne będzie rosła dużo lepiej na gruncie, gdzie zostanie rozrzucony kompost oraz obornik. Przy odpowiednim sadzeniu oraz pielęgnacji będzie dojrzewała na przełomie czerwca, oraz lipca. Aby skorzystać z niezapomnianego smaku warzywa, warto zbierać plon codziennie, ma ono bowiem tendencję do szybkiego przejrzewania.
Cukinia oprócz ogromnych walorów smakowych ma także inne plusy. Przede wszystkim bardzo dobrze wpływa na trawienie. Eliminuje powstawanie zgagi, nadkwaśności, wrzodów żołądka. Poleca się ją osobom, które cierpią na cukrzycę, oraz tym, którzy chcą zastosować szybką dietę oczyszczającą.
Powinna być także nieodłącznym elementem w daniach kobiet będących w ciąży. Zawiera bowiem spore ilości kwasu foliowego, które eliminują prawdopodobieństwo powstania wad rozwojowych płodu.