ABC domowego winiarstwa
Umiarkowane i regularne spożywanie wina ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Doskonale zdawali sobie z tego sprawę już w starożytności, gdzie wino było składnikiem wielu medykamentów zwalczających zaparcia, choroby jelit, wątroby i żołądka. Jego właściwości i niepowtarzalny smak docenia wielu z nas, szczególnie cenią je sobie ci, którzy sami je produkują. Co zrobić, żeby podjąć się takiej produkcji?
Niezbędne wyposażenie do produkcji domowego wina
Balon – nazywany jest też gąsiorem, butlą lub baniakiem. Każda nazwa odnosi się do dużego naczynia z szyjką, w którym dokonuje się fermentacja wina. Jest to podstawowy element wyposażenia, bez którego produkcja domowego wina byłaby niemożliwa.
Korek z otworem na rurkę – w niego należy doposażyć każdy balon do wina. Stanowi zatyczkę gąsiora i z tego względu musi być odpowiednio dobrany pod konkretną średnicę wylotu butli.
Rurka fermentacyjna – ta jest odpowiedzialna za ograniczenie dostępu powietrza do środka balonu. Pozwala również na swobodne ulatnianie się z butli dwutlenku węgla, który powstaje podczas zamiany cukru w alkohol.
Wężyk – to element, który umożliwia nam sprawne zlanie wina znad osadu. Z tego względu powinien zostać wcześniej wyparzony. Wężyk powinien mieć długość około 2 metrów.
Butelka na alkohol – do niej zlewamy wino w ostatniej fazie produkcji. Według uznania dodajemy ją do domowej kolekcji bądź stawiamy na stole, częstując gości. Nie zapominamy rzecz jasna o dodatkowych korkach do butelek.
Lejek – dzięki niemu swobodnie i bezpiecznie przelejemy wino, zarówno z jednego balonu do drugiego, jak i z balonu bezpośrednio do butelek. Z pewnością okaże się też pomocny w trakcie przygotowań.
Dodatki – w produkcji domowego wina może nam się przydać także aerometr, dzięki któremu ustalimy, jak mocne ma być konkretne wino, cukromierzem zmierzymy ilość cukru w nastawie winnym i stwierdzimy, kiedy powinna się zakończyć dana fermentacja. Jeśli robimy wina owocowe, z pewnością przydatna okaże się sokowirówka. Po zakończeniu wszystkich działań nieoceniona okaże się zaś specjalistyczna szczotka do czyszczenia baniaka.
Jak to się robi – krok po kroku
Krok 1
Zanim przystąpimy do jakichkolwiek działań, musimy zdecydować, z jakich składników chcemy wyprodukować nasze domowe wino, czyli jakich owoców zamierzamy użyć. (Z czego można zrobić domowe wino? Sprawdź tutaj)
Przeczytaj także: Ogród przyjazny pszczołom – sadzimy rośliny miododajne
Krok 2
Kiedy już przygotujemy odpowiednie owoce, kolejnym krokiem jest przygotowanie odpowiednich drożdży winiarskich. Te powinny być dostosowane odpowiednio do wina białego bądź czerwonego – alternatywnym wyjściem może być wybór drożdży uniwersalnych. Sposób przygotowania drożdży powinniśmy znaleźć na opakowaniu. Tradycyjna matka drożdżowa tworzy się około 2-4 dni.
Krok 3
Następnie zajmujemy się przygotowaniem moszczu winnego, czyli mieszanki wszystkich pozostałych składników. Na początku do balonu powinniśmy wsypać wszystkie owoce, starannie obrane z ogonków oraz rozdrobnione. Do nich dodajemy pozostałe składniki, które znalazły się w naszym przepisie – mogą to być, chociażby rodzynki.
Krok 4
Niezwykle istotnym składnikiem moszczu winnego jest woda z cukrem, którą należy zagotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Pamiętajmy o tym, aby do tego procesu nie używać wody nieprzegotowanej. Gotowy roztwór wodno-cukrowy dodajemy do składników, które wcześniej umieściliśmy w balonie.
Krok 5
Dopiero po dodaniu odpowiednio ostudzonej wody do balonu dodajemy także wcześniej przygotowane przez nas drożdże. Drożdże wlewamy do baniaka wtedy, gdy temperatura moszczu winnego osiąga poziom zbliżony do temperatury otoczenia. Zbyt ciepła temperatura moszczu może zabić drożdże, a tym samym niemożliwe będzie rozpoczęcie procesu fermentacji.
Krok 6
Kolejnym naszym krokiem powinno być dolanie pożywki. Jest to specjalny środek chemiczny, który wspomaga namnażanie się drożdży. Pamiętajmy o tym, że pożywkę powinniśmy dobierać do objętości przygotowywanego przez nas wina. Dopiero po dodaniu pożywki całość znajdującą się w balonie intensywnie mieszamy.
Sprawdź również: Zastosowanie cynamonu w ogrodnictwie
Krok 7
Do dokładnym zmieszaniu wszystkich składników balon zatykamy watą i pozostawiamy w stosunkowo ciepłym i ciemnym miejscu na okres około 3-4 dni. Naszym zadaniem jest następnie sprawdzenie burzliwości procesu oraz poziomu zaczynu – kiedy jest on na bezpiecznej wysokości, możemy zatkać balon za pomocą korka wraz z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy niewielką ilość wody i odstawiamy baniak na około 6-9 tygodni.
Krok 8
Po tym okresie częstotliwość bulgotania w rurce fermentacyjnej powinna osiągnąć około 1 na 15 minut. Wówczas możemy zdecydować się na zlanie wina do innego, mniejszego baniaka, który również zatykamy korkiem z rurką i odstawiamy tym razem na kilka miesięcy (zazwyczaj od 3 do 6). W tym czasie nasze wino nabierze smaku i przejrzystości – wyklaruje się.
Krok 9
Po tym okresie przychodzi zwieńczenie całego procesu. Wino możemy zlać do butelek i zakorkować. Możemy od razu przeznaczyć je do konsumpcji, aczkolwiek zgodnie ze starą zasadą, która mówi nam, że wino im starsze, tym lepsze, warto jest odłożyć je do chłodnego i ciemnego miejsca, po czym rozpocząć kolejną produkcję.