Ziemia po zimie – przygotowujemy ją pod uprawę
Dobrej jakości gleba jest gwarantem prawidłowego wzrostu roślin i warzyw w naszym ogrodzie. Jednak długa zima i późniejsze roztopy potrafią zniszczyć jej strukturę. Jak ją zregenerować i ponownie przygotować pod uprawę?
Charakterystyka ziemi idealnej
Idealna ziemia pod uprawę warzyw czy roślin powinna mieć strukturę gruzełkowatą, a przy tym musi:
- być przepuszczalna, przewiewna i żyzna,
- mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną,
- szybko się nagrzewać wiosną,
- zawierać dużo próchnicy,
Rodzaje gleby i sposoby na poprawę ich jakości
W zależności od tego, jaką glebę mamy w naszym ogrodzie, wybierzemy różne metody naprawcze:
- gleba zbita i gliniasta – należy ją rozluźnić i poprawić jej przepuszczalność. Efekt ten uzyskamy przez dodanie gruboziarnistego piasku i nawozu organicznego. Do nawozów organicznych należą między innymi obornik, który zawiera wszystkie niezbędne roślinom minerały, kompost, który poprawia strukturę ziemi, torf dostarczający próchnicy czy kora drzew zmieniająca wysokie pH gleby.
- gleba lekka i piaszczysta – należy dodać do niej materię organiczną, by zapewnić jej optymalne magazynowanie wody. Możemy też rozważyć podwyższenie grządek i w miejsce, w którym chcemy zasadzić rabatkę kwiatową, warzywa czy zioła – wysypać żyzną ziemię ogrodową. Ziemia ogrodowa zapewni jej odpowiednią dawkę składników mineralnych. Zanim ją jednak wybierzemy, warto sprawdzić zawartą w niej ilość azotu, czynników wpływających na pH gleby i stopień zasolenia – dostosować je do wybranych przez nas roślin i warzyw;
- gleba zbyt kwaśna – badanie kwasowości gleby wykonuje się przy użyciu kwasomierza polowego. W przypadku zbytniej kwasowości należy dodać do ziemi nawóz w postaci wapna;
- gleba zbyt zasadowa – aby zmienić jej odczyn, należy użyć torfu, kory sosnowej lub trocin w proporcji 1:1 z ziemią ogrodową. Inną opcją będzie też skorzystanie ze specjalnych nawozów z siarczanem amonu;
Porada eksperta: Aby szybko sprawdzić stan naszej gleby, weźmy w rękę trochę ziemi i zgniećmy ją między palcami. Jeśli ziemia całkowicie się rozpadnie, oznacza to, że jest piaszczysta i lekka, jeśli zbije się w kulkę – będzie glebą gliniastą. Optymalna gleba to ta, która rozpadnie się na mniejsze kawałki. |
Odczyn pH gleby
Odczyn pH naszej ziemi ma ogromne znaczenie, ponieważ bezpośrednio wpływa na wzrost roślin, dostępność składników pokarmowych w glebie i aktywność drobnoustrojów. W zależności od pH składniki odżywcze znajdujące się w ziemi mogą być dla roślin dostępne lub niedostępne. Nasza ziemia może mieć:
- odczyn kwaśny – pH mniejsze od 6,5,
- odczyn obojętny – pH między 6,6 a 7,2,
- odczyn zasadowy – pH wyższe od 7,2.
Większość roślin preferuje ziemię o odczynie kwaśnym lub obojętnym. Tymczasem jednym z najczęstszych problemów w naszych ogrodach jest zbytnie zakwaszenie gleby. Stan naszej gleby możemy sprawdzić, wysyłając jej próbkę do stacji badawczej. Takie badanie wcale nie jest drogie, a zwrotne informacje z pewnością pomogą nam w podjęciu wielu dobrych decyzji.
Data publikacji: 28.03.2018