Wybieramy parasol do restauracyjnego patia
Chcąc stworzyć przytulne, ale i funkcjonalne patio restauracyjne, musimy wziąć pod uwagę szereg czynników. Jednym z nich jest pogoda. Parasole ogrodowe zapewniają nam zarówno cień, jak i ochronę przed deszczem. Które z nich wybrać do restauracji?
Parasol – funkcjonalne wyposażenie patia
Jeśli decydujemy się na taras, patio czy ogrodową strefę relaksu bez zadaszenia, musimy pomyśleć o innej formie ochrony przed zbyt intensywnym promieniowaniem słonecznym. W biesiadowaniu na świeżym powietrzu może nam również przeszkodzić deszcz. Jedną z form przystosowania strefy relaksu, a szczególnie jeśli ma ona również funkcjonować jako miejsce gdzie spożywamy posiłki, jest wyposażenie ją w parasol.
Jeśli przy restauracji urządzamy patio, gdzie postawimy kilka stolików, powinniśmy pomyśleć o dodatkowej ochronie klientów przed deszczem i słońcem. W ten sposób zapewnimy miejscu maksymalną funkcjonalność i praktyczność. Parasol sprawdzi się przy stolikach wyśmienicie, zapewniając miejscowe zacienienie i ochronę przed nagłą ulewą. Ani markiza, ani całościowe zadaszenie w przypadku patia nie spełnią zadania równie dobrze, co on.
O czym należy pamiętać przy wyborze parasola?
Parasol do restauracyjnego patia powinien spełniać kilka zadań i zapewniać solidną i trwałą osłonę przed słońcem i deszczem. Najważniejsze kwestie to:
- bezpieczeństwo – parasol ogrodowy, który wybierzemy tam, gdzie przy paru stolikach spożywa się posiłki, powinien odznaczać się dobrą stabilnością. Jego przechylanie się czy łamanie na skutek podmuchów wiatru mogłoby być niebezpieczne dla naszych gości i klientów. Istotne jest również to, aby mechanizm składający i rozkładający parasol był niezawodny, ponieważ jego usterka mogłaby spowodować nagłe złożenie się stelażu;
Czy wiesz, że…? Stabilność parasola w głównej mierze zapewnia jego podstawa. Stanowi ona jego obciążenie, dzięki któremu rozpięta na stelażu tkanina nie będzie poddawała się łatwo podmuchom wiatru. Podstawa musi więc odpowiadać wagowo wielkości i rodzajowi parasola. |
- odporność na promieniowanie słoneczne i wodę – parasole, które będziemy intensywnie eksploatować (a tak będzie z tymi, które codziennie będą funkcjonować w patio restauracji) muszą być wyjątkowo wytrzymałe;
- łatwe rozkładanie się – zwróćmy również uwagę na sposób, w jaki parasol daje się rozłożyć. Istotną kwestią jest tutaj poziom trudności oraz czas, w jakim możemy przygotować wyposażenie do użytku. W restauracji oba te czynniki mają duże znaczenie, szczególnie, jeśli zależy nam, aby każdy z naszych pracowników nie miał problemów z rozłożeniem parasola;
- możliwość regulacji – najlepszy parasol ogrodowy do restauracyjnego patia będzie miał możliwość regulowania wysokości, a także pochylenia, co ułatwi dopasowanie go do pory dnia, umiejscowienia stolika czy też wymagań i potrzeb gości;
- typ parasola – wpływa ona na to, w jaki sposób możemy zaaranżować przestrzeń, gdzie znajdują się stoliki i parasole. W patio restauracyjnym najlepiej sprawdzą się parasole z wysięgnikami, które zapewniają najbardziej optymalną osłonę przestrzeni, nie zajmując miejsca w centralnych punktach. Parasole klasyczne są mało praktyczne przy większych stolikach czy ich niestandardowych kształtach.
Zobaczmy jeszcze, jak wybrać parasol do ogrodu.
Data publikacji: 30.03.2018