Uprawa szeflery
Szeflera to dość popularna i często spotykana w domach roślina doniczkowa. Ze względu na jej ciekawe dekoracyjne liście oraz tropikalny wygląd wiele osób decyduje się na uprawę tego zielonego okazu. Roślina ta potrafi osiągać spore rozmiary, co również dodaje jej dekoracyjności, ale przez to wymaga większego zainteresowania i pielęgnacji.
Jak wygląda szeflera?
Roślina ta należy do rodziny araliowatych i nosi łacińską nazwę Schefflera. Na świecie występuje bardzo dużo różnych gatunków szeflery, jednak najpopularniejsza u nas jest Szeflera drzewkowata. Ma ona pokrój wzniesiony. Może osiągać wysokość do ok. 1-2 m, gdzie pędy wyrastają piętrowo. W naturalnych warunkach może dorastać do 40 m, stając się wtedy silnie rozgałęzionym drzewem. Gdy podczas uprawy domowej osiągnie ponad 100 cm wysokości, wymagać będzie podpory, ponieważ ze względu na ciężar może zacząć się pokładać. Zastosować można paliki kokosowe lub inne stabilne podpory.
Liście są szczególnie dekoracyjne, ułożone naprzemianlegle, zimozielone, błyszczące, złożone z kilku lub kilkunastu listków. Mogą być zielone lub z kremowymi przebarwieniami w zależności od konkretnej odmiany. Kwiaty pojawiają się rzadko, są małe o kolorze zielono-żółtym. Owocami są czerwone jagody.
Uprawa szeflery
Szeflery lubią stanowiska półcieniste do słonecznych, lecz unikajmy ostrego słońca padającego w okresie letnim na liście, ponieważ może to powodować ich żółknięcie i opadanie. Najlepiej sprawdza się po prostu dość jasne, widne pomieszczenie, gdyż zbyt ciemne będzie niekorzystne dla odmian dwubarwnych. Podczas wyboru stanowiska pamiętajmy, iż roślina w przypadku wysokich odmian może za jakiś czas osiągnąć spore rozmiary, dlatego też możemy ją nieco przyciąć dla poprawy kształtu. Najlepiej robić to wiosną.
Podłoże dla szefler powinno mieć pH w granicach 5,5 do 6,5. Dobrze sprawdza się substrat torfowy, możemy skorzystać też z gotowych mieszanek ziemi do roślin zielonych, doniczkowych. Oczywiście podczas sadzenia lub przesadzania rośliny pamiętamy o odpowiednim drenażu, co jest szczególnie ważne przy pojemnikach bez otworów w dnie. W przypadku szeflery istotna jest umiarkowana wilgotność podłoża, dlatego nie zapominajmy o nawadnianiu rośliny, ale róbmy to tylko wtedy, gdy ziemia już lekko wyschła. Zwróćmy także uwagę na pozostającą na podstawce wodę, która gromadzi się na niej po podlewaniu – po wycieknięciu jej nadmiaru z doniczki wylewamy ją. Zimą nieco ograniczamy nawadnianie.
Od wiosny do sierpnia regularnie nawozimy szeflerę, dobrze jest robić to, co dwa tygodnie płynnym nawozem do roślin zielonych. Po tym okresie stosujemy nawóz rzadziej, wystarczy raz na miesiąc lub półtora.