Uprawa hibiskusa w doniczce
Hibiskus to roślina o niezwykle dużych, dekoracyjnych kwiatach, które dodatkowo eksponuje tło z ciemnozielonych liści. Możemy go spotkać pod także innymi nazwami, takimi jak róża chińska czy ketmia syryjska lub szczawiowa.
Opis rośliny
Ketmia róża chińska, czyli po łacinie Hibiscus rosa-sinensis, to roślina należąca do rodziny malwowatych. W naturalnym środowisku kwiat dorastać może do sporych rozmiarów, w uprawie doniczkowej osiąga nawet do 1,5-2 m, ale do kupienia są zwykle okazy ok. 30-centymetrowe. Ma pokrój małego krzewu, którego największą ozdobą są imponujące, efektowne kwiaty o lejkowatym kształcie i różnych, zwykle intensywnych kolorach, np. czerwone, różowe, żółte, białe czy łososiowe. Możemy też spotkać odmiany, gdzie kwiaty są pojedyncze lub podwójne, a także półpełne. Dodatkową dekoracją są efektowne, wydłużone pręciki. Warto dodać, że kwiaty po otwarciu utrzymują się w rozkwicie jedynie nieco ponad dobę.
Hibiskus ma ciemnozielone, błyszczące liście, które potęgują efektowny wygląd kwiatostanów i dodają roślinie jeszcze więcej uroku. Dlatego roślina tak często jest uprawiana w domach, na parapetach czy na balkonie podczas sezonu letniego. Co ważne, kwitnie od maja do jesieni.
Uprawa hibiskusa
Rośliny te lubią rosnąć w miejscach jasnych, choć nie z bezpośrednio padającymi promieniami słonecznymi. Najlepiej będzie im na parapecie okna skierowanego na północ. Dodatkowo zapewnijmy w sezonie roślinie dostęp do świeżego powietrza, ale unikajmy przeciągów. Optymalna temperatura dla ketmii to ok. 19-21°C, uważajmy też na spadki temperatury, ponieważ liście mogą zacząć opadać. Zimą potrzebuje niższej temperatury, około 15°C, ale tylko wtedy, gdy jest w tzw. stanie spoczynku. W początkowej fazie uprawy, gdy roślina jest jeszcze młoda, dobrze, jeżeli ziemia jest lżejsza, ale zasobna, z dodatkiem torfu. Później natomiast hibiskus najlepiej rośnie w podłożu gliniastym.
Różę chińską podlewamy regularnie, dwa razy w tygodniu, jeżeli powietrze jest suche, a jeśli temperatura jest wysoka, to nawet częściej. Zwracamy uwagę na to, by rośliny nie przelać. Dodatkowo możemy co jakiś czas zraszać ją wodą. Zimą nawadniany rzadziej, raz w tygodniu. Pamiętajmy także o nawożeniu, którego zaprzestajemy po sezonie wegetacyjnym.
Jeżeli hibiskus wymaga cięcia i nadania mu regularnego kształtu, latem możemy nieco skrócić pędy.
Rozmnażanie ketmii przeprowadza się za pomocą sadzonek lub odkładów starszych okazów roślin.
Podczas uprawy zwróćmy uwagę na mszyce i przędziorki, które lubią się pojawiać na roślinie. Gdy szkodników jest dużo, warto zastosować środki chemiczne, aby skutecznie się ich pozbyć. Dość często spotykanym problemem jest opadanie pąków przed rozkwitnięciem. Przyczyną jest zwykle zbyt mała wilgotność powietrza lub zbyt niska temperatura w pomieszczeniu. Przenieśmy wtedy hibiskusa do cieplejszego miejsca i nie zapominajmy o regularnym zraszaniu liści.