Przejdź do głównej treści

Serwety stołowe – ciekawe sposoby ich składania

Na pięknie wyglądający stół składa się kilka elementów. Po pierwsze, obrus – czysty i dobrze uprasowany. Po drugie, zastawa – czysta i z jednego kompletu. Po trzecie sztućce – rozłożone zgodnie z zasadami panującymi w savoir-vivre. Wreszcie, po czwarte, dekoracje – na które składają się serwety oraz kwiaty. Dzisiaj podpowiemy, jak złożyć serwety materiałowe oraz papierowe, tak aby prezentowały się na naszym stole naprawdę ciekawie.

serwety stołoweserwety stołoweserwety stołoweserwety stołowe

W jaki sposób składać serwetki na stół?

Serwetki kieszonkowe

Jeśli nie mamy pomysłu, w jaki sposób złożyć serwetki, by wyglądały naprawdę ciekawie, spróbujmy pomysłu na kieszenie. Do wykonania takiej dekoracji możemy użyć zarówno serwetek gładkich, jak i tych wykonanych z koronki. Co robimy? Składamy serwetę na pół. Następnie jeden z jej boków zwijamy w rulon dokładnie do połowy serwety. Przekładamy ją na druga stronę i ponownie zwijamy do połowy. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać dwie równo zwinięte kieszonki. Przenosimy serwetę na talerz, a do każdego z rulonów wkładamy sztućce. I gotowe.

Motyl z serwetki?

Tak, to możliwe. Konieczne będzie złożenie serwetki według określonego wzoru. Rozpoczynamy od złożenia serwety na pół. Dzięki temu otrzymujemy linię zagięcia, zgodnie z którą zegniemy dwa boki. Następnie odginamy rogi z każdej strony pod kątem 45 stopni. Tak wygięte posłużą nam do zaznaczenia skrzydełek. Wreszcie przygotowaną w ten sposób serwetę składamy w wachlarz, do samego końca. Złożoną chwytamy dokładnie pośrodku, a boki rozszerzamy na kształt skrzydeł. Wkładamy serwetkę do wysokiej szklanki lub kielicha – możemy być pewni, że efekt będzie bardzo dekoracyjny.

Przeczytaj także: 10 pomysłów na dekoracje świąteczne z serwetek

Fala na talerzu

Idąc tropem morskich fal, pokuśmy się o stworzenie na naszym talerzu prawdziwie falującej dekoracji. W tym przypadku zdecydujmy się na wybór błękitnej serwety materiałowej. Rozpoczynamy od złożenia jej na pół. Następnie jeden bok serwety rolujemy do środka, drugi składamy w jedną plisę, tak aby sprawiała ona wrażenie, że widzimy falujące morze. Pomiędzy plisą układamy sztućce. Taka serweta jest nie tylko bardzo prosta do wykonania, ale przede wszystkim także łatwa do rozłożenia. Dzięki temu nasi goście szybko ułożą ją na swoich kolanach.

Kieliszek w ogniu

Spokojnie, nie w tym prawdziwym, ale w płomieniach naszej czerwonej serwety. Do wykonania będzie nam potrzebna serweta materiałowa, najlepiej w wyżej wymienionym kolorze. Serwetę składamy na pół po skosie. Uzyskany wzór trójkąta składamy w wachlarz, naprzemiennie, aż do końca. Gdy całość jest gotowa, chwytamy ją dokładnie pośrodku i wyginamy do góry. Końce łączymy szpilką lub dziurkaczem. W ten sposób w środku serwety powstała nam łezka, do której możemy włożyć kieliszek lub niską szklankę. Taka dekoracja urozmaici naszą kolację i będzie eleganckim dopełnieniem białej zastawy.

serwety stołoweserwety stołoweserwety stołoweserwety stołowe

Wachlarz

Jedną z najprostszych dekoracji uzyskanych przy pomocy serwetek jest po prostu uformowanie ich w  wachlarz. Jego wykonanie polega na złożeniu serwety w połowie,
a następnie złożeniu jej do samego końca w drobne pasy. Wachlarz to bardzo częsta dekoracja naszego stołu, zwykle wykonuje się ją z serwetek papierowych. Prostym trikiem na urozmaicenie tradycyjnego wachlarza będzie przełożenie jego środka serwetnikiem. Im będzie on bardziej ekskluzywny, tym nasza zastawa będzie wyglądała na oryginalniejszą i droższą.

Rulon i perły

Materiałowa serweta zwykle wygląda dużo gustowniej niż serweta papierowa. To dlatego jest dekoracją dużo częściej stosowaną podczas wystawnych kolacji. Aby jednak nie leżała ona monotonnie na stole, warto zwinąć ją w rulon i zawiązać na niej sznur pereł. Gwarantujemy, że taka dekoracja będzie pasowała do prawdziwie królewskich imprez.

Zobacz również: Salon z jadalnią – metamorfoza oraz niespodzianka od Doroty Szelągowskiej

Podwójne serce – idealne na walentynki

Kwadratową serwetę składamy bokami do środka. Tak, aby spotkały się one dokładnie w tym samym miejscu. Następnie jeden bok nakładamy na drugi i zaginamy pasy w pół. Powstaje nam coś na wzór harmonijki, która na talerzu, rzutem na złożone rogi, przypomina dwa złożone serca. 

 

Data aktualizacji: 02/08/2024