Rodzaje ostrzałek – przegląd dostępnych możliwości

Każdy nóż ma to do siebie, że z biegiem czasu ulega stępieniu – bez względu na to, jak uważnie będziemy z niego korzystać. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przywrócenie mu dawnej ostrości – wystarczy tylko zastosować ostrzałkę do noży. Zobaczmy, z jakimi rodzajami spotkamy się na rynku i jak wybrać właściwy!

ostrzałkaostrzałkaostrzałkaostrzałka

Podstawowe rodzaje ostrzałek do noży

Przyglądając się asortymentowi dostępnych ostrzałek noży, z łatwością zauważymy, jak wiele jest ich rodzajów. Poniżej prezentujemy krótki przegląd tych najczęściej spotykanych:

ostrzałki kompaktowe – niewielkie akcesoria, najczęściej o składanej formie, dzięki czemu nie zajmują dużo miejsca. Najczęściej szlifują stal pod kątem 17° - dlatego też zaleca się stosowanie ich przy ostrzeniu noży kuchennych, dla których taki szlif jest odpowiedni;

ostrzałki typu dog bone – swoim wyglądem przypominają kość – jest to prosty pręt z końcami zabezpieczonymi gumowymi nakładkami – stąd ich nazwa. Używając ich, możemy ostrzyć noże pod dowolnym kątem, w zależności od konkretnego ostrza;

ostrzałki typu pręt – najprostsze rozwiązanie składające się z pręta oraz wygodnej rączki. Co ważne, można z nich korzystać przy ostrzeniu dość długich noży i to pod dowolnym kątem. Są dość kruche, dlatego też lepiej zostawić je do użytku domowego – mogą nie sprawdzić się w warsztacie;

ostrzałkaostrzałkaostrzałkaostrzałka

bloki kamienne – wykonane z naturalnego lub syntetycznego kamienia o zróżnicowanej gradacji. Jak sama nazwa wskazuje, przypominają foremny blok w kształcie prostopadłościanu. Podczas ostrzenia warto zwilżyć je wodą lub specjalnym olejem, by ułatwić tarcie i spowolnić zużycie ostrzałki;

- ostrzałki diamentowe – nadają się do ostrzenia bardzo zniszczonych, wyszczerbionych noży – wszystko dzięki wykończeniu agresywnym, diamentowym nasypem. Pamiętajmy o tym, by po każdym użyciu je umyć – opiłki stali zapychają bowiem jej pory;

ostrzałki typu V – składają się z płaskiej podstawy z dwoma prętami do ostrzenia umieszczonymi w taki sposób, że tworzą literę V. Wystarczy jedynie prowadzić ostrze prostopadle do podstawy, a zostanie zaostrzone – bez pilnowania kąta szlifowania;

systemy ostrzące – zaawansowany zestaw składający się z prowadnicy oraz kompletu ostrzałek o różnej gradacji. Warto po niego sięgnąć, jeśli posiadamy różne noże i zależy nam na tym, by każdy z nich był ostrzony zgodnie ze swoją indywidualną budową – dzięki temu będą nam służyć przez dłuższy czas;

ostrzałki elektryczne – zasilane prądem, niewielkie urządzenia, które samoczynnie szlifują ostrze pod określonym kątem – musimy je tylko powoli przesuwać po wyznaczonej linii.

Ostrzałka MagnussonOstrzałka MagnussonOstrzałka MagnussonOstrzałka Magnusson

Jaką ostrzałkę wybrać?

Podstawowe kryterium wyboru ostrzałki do noża dotyczy materiału jej wykonania – powinien być trwalszy niż ten, z którego wytworzono ostrze. W przypadku ceramiki będzie to diament, przy stali o podwyższonej twardości sprawdzi się natomiast ceramika lub kamień.

Istotna jest także długość ostrzałki. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że część robocza akcesorium powinna być zawsze o 2-5 cm dłuższa niż samo ostrze – tylko wtedy spełni swoją funkcję. Pamiętajmy, że wybierając zbyt krótkie narzędzie, nie tylko niedokładnie wyszlifujemy nóż, lecz wręcz możemy się skaleczyć w trakcie pracy.

Porada eksperta

Proces ostrzenia noża warto zawsze zakończyć aplikacją pasty polerskiej i wyszlifowaniem powierzchni skórzanym pasem. Dzięki temu krawędź tnąca zyska nie tylko ostrość, ale również połysk.

Na koniec upewnijmy się też, że ostrzałka do noża posiada odpowiednią gradację. Akcesoria o ziarnistości od 150 do 280 są najbardziej uniwersalne i nadają się w zasadzie do każdego noża – to od nich powinniśmy zawsze zaczynać pracę. Im wyższa ziarnistość, tym poważniejsze wyszczerbienia nią usuniemy.

Koniecznie zobaczmy też, czym naostrzyć stępiony łańcuch od pilarki – przeczytamy o tym w tym artykule!

Data publikacji: 01.10.2018