Piwonia
Większość piwonii to byliny; niektóre jednak tworzą formacje krzewów i sięgają nawet do 2,5 m wysokości. Cechą wspólną wszystkich gatunków są liście wzniesione i sezonowe – można je scharakteryzować jako pierzaste lub pierzastowrębne. Niektóre piwonie zabarwiają się na żółto lub czerwono w okresie jesiennym. Rośliny wyróżniają się okazałymi, często intensywnie i ładnie pachnącymi kwiatami, które ukazują się późną wiosną i wczesnym latem. Poszczególne gatunki rozróżniane są właśnie poprzez różnice w budowie kwiatu. Niektóre piwonie mogą rozrastać się nawet na 2 m wysokości i 1 m szerokości, ale ich średnią wielkością jest 60 x 60 cm.
Mrozoodporna i wieloletnia piwonia to roślina, którą można swobodnie uprawiać w polskim ogrodzie czy parku. Będzie rosła na dowolnej, żyznej glebie w słonecznym stanowisku. Warto przed posadzeniem roślin wzbogacić ziemię dużą dawką nawozu organicznego. Należy uważać na późne przymrozki, ponieważ młode przyrosty piwonii gatunków krzewiastych mogą zostać przez nie uszkodzone, jeśli są wystawione na poranne słońce.
Jak hodować roślinę w ogrodzie? Byliny sadzi się jesienią lub wiosną, a gatunki krzewiaste jesienią. Rośliny powinny być podparte, a przekwitłe kwiaty usuwane. Jesienią liście piwonii obumierają, więc trzeba je ściąć. Dojrzałe nasiona powinny być wysiewane jesienią w szklarni do doniczek z podłożem gliniastym, a rok później taką podrośnięta rozsadę można swobodnie wysadzić na stałe miejsce na rabacie. Gatunki krzewiaste rozmnaża się przez szczepienie. Piwonie mają marchwiaste korzenie i źle znoszą przesadzanie, dlatego należy je pozostawić w jednym miejscu.
Piwonia to niezwykle ozdobna roślina, a jej kwiaty nadają się doskonale do cięcia i dekoracji wnętrz. Ich białe, różowe, purpurowe, bordowe i czerwonawe, a rzadziej żółte kwiaty wyglądają wspaniale w ogrodach i wazonach.