Piec do wypieku chleba – o czym pamiętać podczas jego budowy?
Ciężko znaleźć osobę, która nie ceni smaku i zapachu prawdziwego chleba. Do jego powstania oprócz odpowiednio przygotowanego ciasta, potrzebny jest również piec, którego nie da się zastąpić żadnym urządzeniem oferowanym przez producentów AGD. Kluczem do wybudowania takiego pieca są odpowiednie materiały oraz specjalna konstrukcja mająca wpływ na wypiek chleba. Jeżeli planujemy jego budowę, poniżej znajdziemy najważniejsze informacje, które ułatwią nam pracę.
Spis treści:
Konstrukcja
Jedną z istotniejszych cech tego rodzaju pieca jest określony kształt, jaki powinien posiadać. Na przestrzeni wieków ogólnie przyjętą formą stała się kopuła, dzięki której następuje kumulacja ciepła, a promieniowanie ześrodkowane zostaje na podłodze, co zapewnia równomierne warunki wypieku. Komora nie powinna być jednak zbyt wysoka, w przeciwnym wypadku powstaną niepotrzebne zawirowania powietrza.
Komin z kolei powinien znajdować się w przedniej części paleniska, co przyczyni się do właściwego obiegu ciepła wewnątrz pieca. Co prawda wiele firm oferuje już gotowe wkłady, które należy odpowiednio obudować, jednak o wiele więcej satysfakcji przyniesie nam wymurowanie pieca do chleba od podstaw.
Zobacz również: Piec do pizzy – o czym pamiętać podczas jego budowy?
Materiał
Podstawą do jego budowy są cegły szamotowe, które mają bardzo dobre właściwości akumulowania ciepła, oraz glina. Należy również użyć odpowiedniej zaprawy, która będzie odporna na działanie wysokich temperatur. W tego rodzaju konstrukcjach z powodzeniem możemy wykorzystać zaprawę zduńską (szamotową), posiadającą odpowiednią odporność.
W zależności od tego, na jakiej podstawie piec ma się znajdować, możemy do jej wzniesienia użyć cegły tradycyjnej bądź zbudować konstrukcję drewnianą. W drugim przypadku należy jednak pamiętać, że całość powinna posiadać solidne wykonanie, ponieważ takie piece (w zależności od wielkości) ważą kilkaset kilogramów. Z tego powodu tego typu konstrukcje najczęściej buduje się na murowanej podstawie.
Jak budować?
W trakcie budowy wspomnianego podestu pamiętajmy, że palenisko powinno znajdować się na wysokości naszego łokcia. Przełoży się to na większy komfort obsługi pieca. Po jego wybudowaniu przystępujemy do konstruowania wnętrza komory. Konstrukcję dna rozpoczynamy od nałożenia na całej jego powierzchni warstwy gliny o grubości 15-20 cm. Niektórzy zalecają dodatkowo przed nałożeniem gliny wykonać izolację z tłuczonego szkła, jednak nie jest to konieczne. Po tych pracach musimy odczekać około miesiąca, aż całość wyschnie.
Kolejnym krokiem – na tak wykonanym fundamencie dna – jest umiejscowienie cegieł lub płyt szamotowych, które będą stanowiły palenisko pieca. Łączymy je ze sobą przy pomocy odpowiedniej zaprawy. Na tym etapie pamiętajmy również o tym, aby skonstruować dolną część wlotu, która będzie nieco wysunięta od czoła.
Następnie przystępujemy do budowania serca pieca, czyli komory piekarniczej, którą również wznosimy z cegieł szamotowych. Całość należy wykończyć sklepieniem, co jest kluczem do tego, aby wnętrze pieca mogło maksymalnie magazynować energię cieplną. Aby wznieść komorę w takim kształcie, posłużmy się uprzednio skonstruowanym stelażem. Pamiętajmy jednak o pozostawieniu miejsca na komin w przedniej części oraz otworu na wlot pieca. Ważne również, aby spoiny pomiędzy cegłami były jak najmniejsze, ponieważ każda z nich przyczynia się później do utraty ciepła. Warto również zadbać o jednolitą powłokę wnętrza. Tak wykonaną komorę możemy dodatkowo obłożyć izolacją, np. z wełny mineralnej.
W przypadku komina powinien on mieć średnicę około 15 cm. Aby osiągnąć lepszy efekt, dobrym pomysłem jest jego wymurowanie, aczkolwiek swoje zadanie spełni również rura kwasoodporna. Na koniec pozostaje nam już tylko obudowanie pieca i montaż drzwiczek. Całej konstrukcji możemy nadać dowolny wygląd zewnętrzny, dlatego piec łatwo wkomponujemy zarówno we wnętrze domu, jak i w aranżację ogrodu.
Przeczytaj też: Jak naprawiać zniszczone płyty gipsowo-kartonowe
Jak działa?
Rozpalając ogień, pamiętajmy, że powinien on znajdować się w tylnej części paleniska. Do palenia najlepiej używać twardego drewna (np. buk, czereśnia lub wiśnia). Powstające ciepło nagrzewa ceramiczne wnętrze, które je kumuluje, co gwarantuje odpowiednio skonstruowana kopuła. Gdy wnętrze osiągnie wymaganą temperaturę, wygarniamy żar i wkładamy do środka przygotowane ciasto. Wnętrze będzie oddawało ciepło w postaci promieni, które przyczynią się do równomiernego wypieku chleba.
Na koniec warto dodać, że każdy piec będzie działał nieco inaczej, dlatego potrzeba pewnego czasu, aby dokładnie zapoznać się ze specyfiką tego, który sami wybudujemy.
Data aktualizacji: 24.07.2024