Przejdź do głównej treści

Ostrzenie narzędzi – co będzie nam potrzebne

Każde metalowe narzędzie traci znacznie na użyteczności, jeśli nie może pochwalić się ostrą krawędzią. Możemy powierzyć nadanie mu używalności ekspertom albo podjąć się tego zadania samemu, pod warunkiem, że zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt.

ostrzenieostrzenieostrzenieostrzenie

W zależności od stopnia naszego zaawansowania, do nadania ostrości możemy użyć różnych kombinacji kamieni i ostrzałek. Wszystkie wymienione poniżej nadadzą się świetnie do ostrzenia noży, sekatorów i nożyc. Do nadania ostrości siekierom, szpadlom, motykom i widłom bardziej odpowiednie będą specjalne owalne kamienie lub mechaniczne ostrzałki wolnoobrotowe. Przy odrobinie wprawy można jednak dokonać tego też za pomocą wymienionych poniżej rozwiązań.

Materiał

Ostrzałki mogą być wykonane ze stali, minerałów, ceramiki i zawierać elementy diamentu. Różnią się od siebie właściwościami, a także ziarnistością. Im wyższa, tym dokładniejsze będzie ostrzenie, zajmie nam jednak więcej czasu i będzie wymagało więcej precyzji. Do wygładzenia i wyrównania ubytków użyjemy ostrzałki o granulacji między 150 a 280, natomiast właściwe ostrzenie wykonamy modelami do 500. Powyżej tej liczby mamy do czynienia z precyzyjnym ostrzeniem i polerowaniem. Modele ceramiczne posiadają dwa poziomy granulacji, diamentowe mogą mieć ich nawet kilka. Najdroższe ostrzałki przydadzą się tylko, jeżeli korzystamy zawodowo z narzędzi i od ich ostrości zależy nasze utrzymanie. Do codziennego użytku wystarczą mniej zaawansowane rozwiązania.

ostrzałkaostrzałkaostrzałkaostrzałka

Ostrzałki kamienne

Zwane też kamieniami wodnymi - technika ostrzenia wywodząca się z Japonii, która zdobyła uznanie zarówno fachowców, jak i amatorów. Do użycia wymagają zanurzenia w wodzie, możemy też zastąpić ją specjalnym olejkiem. Zazwyczaj występują w wersjach dwustronnych, o różnej gradacji. Te diamentowe posłużą także do ostrzenia ceramicznych noży.

Stalki

Dla najbardziej zaawansowanych użytkowników, znajdziemy je w masarniach i u rzeźnika. Są szybkie i skuteczne, wymagają jednak wprawy.

Ostrzałki kuchenne

Nadadzą się tylko do wąskich ostrzy i są zdecydowanie najłatwiejsze w obsłudze. Wystarczy włożyć do szczeliny narzędzie, przeciągnąć kilka razy i gotowe. Bezpieczne i intuicyjne.

Ostrzałki do ostrzenia na sztorc

Do wszystkich większych i nieporęcznych narzędzi, włącznie z tymi ogrodowymi. Jeżeli ostrzałka będzie dość szeroka, można naostrzyć nią także siekierę czy szpadel.

Ostrzałki prętowe

Stacja z zamontowanymi pod kątem prętami będzie wymagała zaznajomienia się z tym urządzeniem oraz zdolności manualnych, jednak naostrzymy za jej pomocą praktycznie każde ostrze - szybko i skutecznie.

Ostrzałki przenośne

Raczej do wykorzystania w warunkach polowych i biwakowych, nie nadadzą się do ostrzenia narzędzi poza niewielkimi nożami lub haczykami.

Systemy ostrzałek

Kompleksowe rozwiązanie obejmujące różne typy ostrzałek. Dają efekty na poziomie kamieni wodnych, posiadają cały zestaw powierzchni szlifujących do zróżnicowanych ostrzy.

Domowe sposoby

Jeśli wszystko inne zawodzi lub nie mamy pod ręką akurat profesjonalnego rozwiązania, pozostają stare, sprawdzone metody. Większość metalowych narzędzi można zaostrzyć na kamieniu, pod warunkiem, że będziemy robić to posuwistymi, drobnymi ruchami pod ostrym kątem. Noże możemy również zaostrzyć o dno porcelanowego kubka.

Po zakończonym ostrzeniu przemywamy klingę wodą i przecieramy suchą ścierką.

Data publikacji: 15.10.2015