Oliwka
Drzewko oliwne jest rośliną idealną dla początkujących ogrodników, ponieważ dobrze znosi wszelkie zaniedbania. Charakteryzuje je również wysoka odporność na susze oraz ataki szkodników i chorób. W uprawie roślina preferuje lekko zasadowe, piaszczyste, przepuszczalne i żyzne gleby, jednak najważniejsze dla jej wzrostu jest odpowiednio nasłonecznione stanowisko.
Uprawę drzewka oliwnego z nasion należy rozpocząć jesienią lub wczesną wiosną, uprzednio poddając nasiona stratyfikacji. Zanim zostaną one umieszczone w doniczce, wskazane jest, aby jej dno wysypać warstwą drenażową, a następnie ułożyć na niej mieszankę gleby z gruboziarnistym piaskiem. Innym sposobem rozmnożenia rośliny są sadzonki. Należy je pobrać wraz z piętką w lipcu lub sierpniu, a następnie umieścić w żyznej glebie na jasnym i ciepłym stanowisku.
W pielęgnacji oliwki bardzo ważne jest jej odpowiednie nawodnienie. Należy pamiętać o tym, by nie dopuścić do przelania drzewka ani do jego nadmiernego przesuszenia, a do podlewania używać miękkiej wody o temperaturze pokojowej. Od wiosny do jesieni wskazane jest dokarmianie oliwki średnio raz na 2 tygodnie nawozem wieloskładnikowym. Raz do roku, najlepiej wiosną, zalecane jest przycinanie pędów drzewa, dzięki czemu ładnie się zagęści i osiągnie pożądany kształt.
Młode okazy oliwek są narażone na ataki mszyc. By je zwalczyć, należy zastosować specjalne opryski. Zbyt intensywne podlewanie może być przyczyną gnicia korzeni, zaś zbyt ciepłe pomieszczenie i suche podłoże powodują opadanie liści oraz wzmożone ataki czerwca. By się go pozbyć, najlepiej zastosować zimą oprysk z preparatu olejowego.
Oliwki mają szerokie zastosowanie. Z ich miąższu i nasion jest tłoczony olej, który słynie z licznych wartości odżywczych i kosmetycznych. Owoce drzewka są również popularnym składnikiem w kuchni greckiej, włoskiej i marokańskiej, gdzie używane są zarówno w wersji surowej, jak i zakonserwowanej.