Odmiany truskawek, które warto uprawiać w Polsce
Truskawki to sezonowe owoce, po które chętnie sięgamy w okresie letnim. Najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka, dlatego ich sadzonki często pojawiają się w przydomowych ogródkach. Warto przyjrzeć się dokładniej odmianom truskawek, aby nasze zbiory były smaczne i trwały jak najdłużej.
Chętnie jemy truskawki same, bez żadnych dodatków, ale wykorzystujemy je także w różnych potrawach i robimy z nich przetwory. Z tego względu warto mieć te owoce w ogródku i cieszyć się owocami wolnymi od sztucznych nawozów i chemicznych dodatków.
Wybór sadzonek
Wybierając truskawki spotkamy się z trzema typami sadzonek: świeżymi, mrożonymi (frigo) oraz doniczkowymi. Sadzonki świeże są pobrane bezpośrednio z roślin macierzystych – te powinniśmy posadzić na stanowisku docelowym jak najszybciej. Warto zasadzić je nieco wcześniej, aby miały czas na wytworzenie systemu korzeniowego i rozrośnięcie się. Najlepszą porą jest jesień, jednak należy się śpieszyć, żeby zdążyć przed pierwszymi przymrozkami. W pierwszym roku po posadzeniu nie będą owocować zbyt obficie, ponieważ dopiero będą budować system korzeniowy. Popularność zyskują sadzonki mrożone, które są już mocno ukorzenione i owocują już po dwóch miesiącach od posadzenia. Należy jednak pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji i nawadnianiu, ponieważ istnieje ryzyko, że się nie przyjmą.
Jakie odmiany najlepiej uprawiać w Polsce?
Ze względu na czas pojawiania się owoców, odmiany truskawek możemy podzielić na dwie grupy: owocujące wiosną oraz powtarzające owocowanie późnym latem i jesienią. Popularną i wczesną odmianą truskawki jest Elsanta. Jest to odmiana deserowa, które długo i dobrze się przechowuje, dlatego często możemy spotkać w sklepach. Jej owoce są duże i twarde, o silnym połysku. Jest odporna na szarą pleśń, ale dosyć wrażliwa na choroby systemu korzeniowego. Polską odmianą, wcześnie owocującą, jest Marylin. Wypuszcza duże, jędrne i intensywnie czerwone owoce. Ma zwiększoną odporność na choroby i zmiany temperatur, jednak wymaga odpowiedniej wilgotności.
Coraz popularniejszą polską odmianą jest średniowczesny Elkat. Owoce są intensywnie czerwone, bardzo smaczne, o różnych rozmiarach. Jej niewątpliwą zaletą jest odporność na choroby liści, szarą pleśń, choroby korzeniowe oraz na mróz. Kolejną odmianą deserową jest średniopóźną Polka, która zalecana jest do upraw proekologicznych. Jest jedną z najsmaczniejszych odmian, cechują ją duże i ciemnoczerwone owoce przypominające aromatem poziomkę.
Odmianą powtarzającą owocowanie jest Selva. Pierwsze zbiory otrzymamy w czerwcu, a kolejne od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Owoce są niezbyt regularne w kształcie, jednak zazwyczaj bardzo duże. Odmiana ta jest mało podatna na choroby, jednak łatwo przemarza – zimą należy okryć ją włókniną lub słomą. Aby uzyskać jesienne zbiory, należy pamiętać o jej systematycznym nawożeniu i nawadnianiu.