Musztardowiec
Nasiona musztardowca cechują się żółto-brązową barwą i utrzymują się na roślinie znacznie dłużej w porównaniu do gorczycy czarnej czy też białej. Musztardowiec najlepiej rośnie w słonecznym miejscu na glebie zasobnej w wapń. Odpowiednie dla rośliny są kompleksy pszenne oraz żytnie o pH zbliżonym do 6. Warzywo wymaga systematycznego podlewania, ponieważ nie toleruje suszy.
Roślina pochodzi z klimatu chłodnego, dlatego bardzo dobrze znosi wiosenne przymrozki. Należy do roślin zimnolubnych, a ujemne temperatury poprawiają smak jej liści. Musztardowce są łatwe w uprawie, także w warunkach naszego klimatu, lecz należy pamiętać o ich regularnym odchwaszczaniu, gdyż nie tolerują konkurencji.
Warzywo charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, w związku z czym sprawdza się jako przedplon i poplon. Nadaje się też do wysiewu jako plon główny i uprawy całorocznej w tunelach foliowych. Pierwszą partię nasion rośliny można wysiewać już wczesną wiosną, po wcześniejszym ustąpieniu śniegu i odmarznięciu gruntu, natomiast drugą – po odczekaniu około trzech tygodni. Liście musztardowca zaleca się zbierać etapami, wycinając je pojedynczo lub grupami, a ich smak jest tym bardziej wyrazisty, im są większe.
Dzięki dużej zawartości witaminy K, A, C i E oraz wapnia i kwasu foliowego roślina posiada właściwości odżywcze. Ponadto, przez wzgląd na ostry pieprzno-musztardowy smak, liście musztardowca wykorzystuje się w np. do sałatek, twarogu oraz duszonych dań azjatyckich. Co więcej, roślina służy też do wyboru musztardy, a z uwagi na fioletowy kolor niektórych odmian, wykazuje cechy dekoracyjne. Musztardowiec nadaje się do uprawy w ogródkach, na działkach oraz w pojemnikach.