Jak założyć kurnik
Jeżeli mamy własny dom i większą działkę, której część możemy przeznaczyć na wybieg dla kur, nic nie stoi na przeszkodzie, by założyć własny kurnik. Hodowla własnych niosek nie jest szczególnie trudna, a jeśli nie boimy się kontaktu z tymi zwierzętami i zapewnimy im odpowiednie warunki, odwdzięczą się, znosząc zdrowe i ekologiczne jaja.
Od czego zacząć
Gdy chcemy rozpocząć hodowlę kur, powinniśmy najpierw ustalić jej wielkość. Oczywiście wpływ ma na to miejsce, jakim dysponujemy, ale także nasze oczekiwania co do ilości jaj. Potrzeby pięcioosobowej rodziny powinno zaspokajać stado złożone z 10 -15 zwierząt. Pamiętać należy, że na 1 m² kurnika powinno przypadać nie więcej niż 4-5 kur. Jeżeli więc dysponujemy istniejącym budynkiem, liczebność kur powinniśmy dostosować do jego metrażu, w innym przypadku możemy zrobić odwrotnie: zdecydować się na konkretną liczbę zwierząt i wybudować budynek dla niej wystarczający.
Młode kurki najlepiej zakupić na początku roku i ulokować je w kurniku z początkiem maja – wtedy jest już wystarczająco ciepło, by nie było potrzeby jego dogrzewania i jest duża szansa, że nasze stado nie zmniejszy się na skutek wymarcia. Pierwszych zniesionych jaj możemy spodziewać się już we wrześniu.
Kurnik
Kurnik jest miejscem, gdzie kury składają jaja, które wybieramy z gniazd. Tutaj zwierzęta śpią i spędzają czas w okresie zimy. Na wiosnę i w lecie większość czasu spędzają bowiem na wybiegu na dworze. Ponieważ w sezonie jesienno-zimowym kurnik jest głównym miejscem przebywania niosek, powinien on zapewniać im odpowiednie warunki. Przede wszystkim powinien gwarantować temperaturę oscylującą w granicach 12-14ᵒ C, a w zimie nie powinna ona spaść poniżej 6ᵒ C. Mimo że kury dobrze znoszą nawet bardzo niskie temperatury (jeśli znajdują się w pomieszczeniu suchym i ochronionym od przeciągów), to jeżeli będzie ona za niska, nie będą znosić jajek. Warto więc zadbać o odpowiednią izolację cieplną kurnika lub dogrzewać go, jeśli zależy nam na świeżych jajach przez cały rok.
Najlepszym materiałem do budowy kurnika jest drewno. Jest surowcem naturalnym, zapewnia odpowiednią wentylację, a w przeciwieństwie do kurników wykonanych z blachy, nie będzie się zbytnio nagrzewało w czasie lata i przemarzało w czasie zimy.
Kurnik powinien być także dobrze oświetlony, ponieważ światło wpływa na przemianę materii kur, ich żywotność oraz ilość składanych jaj. Powinien być więc wyposażony w okno, który należy uzupełnić także sztucznym oświetleniem przydatnym szczególnie podczas krótkich zimowych dni.
Kurnik dla około 50 kur nie wymaga specjalnego systemu wentylacyjnego. Dobrze sprawdza się w nich naturalna wentylacja oparta na grawitacji, do jakiej dochodzi na skutek różnicy temperatur i działania wiatru.
Na kurnik można zaadaptować niemal każde istniejące już pomieszczenie: komórkę, starą szopę, budkę czy część stodoły. Należy jedynie wyposażyć je w gniazda do składania jaj, grzędy służące do spania oraz zabezpieczyć przed wilgocią i przeciągami. Powinny znaleźć się tu również poidła i karmidła.
Ważnym elementem wyposażenia kurnika jest ściółka. Warto zdecydować się na metodę tzw. głębokiej ściółki, która polega na dosypywaniu świeżego materiału na zużyte podłoże, zwykle raz w tygodniu. Ogranicza to konieczność ciągłego sprzątania, które można wykonać po ostatnich wiosennych przymrozkach. W okresie letnim konieczność uzupełniania podłoża jest bardzo ograniczona, gdyż kury większość czasu spędzają na zewnątrz. W zimie natomiast procesy kompostowania wpływają na wzrost temperatury w kurniku.
Wybieg
Kury mogące spędzać czas poza kurnikiem czują się lepiej i są zdrowsze. Tutaj znajdują bowiem wiele substancji mineralnych oraz witamin. Dlatego tak ważne jest, aby udostępnić naszym nioskom otwartą przestrzeń i zadbać o jej pielęgnacje.
Teren przeznaczony pod wybieg powinien być obsiany, najlepiej mieszankami traw, i regularnie pielęgnowany, bowiem kury szybko go dewastują. Warto wybrać obszar obsadzony drzewami lub posadzić je w określonym miejscu. Zapewnią one niezbędny dla kur cień. Przez nielubianym przez ptaki słońcem ochroni je także ogrodzenie wybiegu. Warto by było one wykończone np. gęstą siatka, która nie tylko rzuci cień na wybieg, ale również ochroni go przed wiatrem i śniegiem.
Jeżeli zapewnimy naszemu stadu optymalne warunki chowu, możemy być pewni że kury będą zadowolone i zdrowe, co wpłynie także na ilość i jakość znoszonych przez nie jaj.
Data publikacji: 08.01.2015