Jak wykończyć ścianę nad blatem kuchennym?
Ściana nad blatem kuchennym jest narażona na wiele zabrudzeń, wysoką temperaturę, a także na wilgoć. Jeśli chcemy aby na długo zachowała ona świeży wygląd, a przy tym, żeby była łatwa w czyszczeniu i efektowna, możemy wybierać spośród wielu ciekawych rozwiązań. Jakie są najpopularniejsze metody wykończenia przestrzeni nad blatem roboczym?
Przejdź do następnych akapitów:
Płytki ścienne
Płytki ścienne to łatwe w montażu rozwiązanie, dające różnorodne możliwości aranżacyjne. Występują w wielu formatach, kolorach i mogą być wykonane z różnych materiałów. To także bogactwo wzorów, rozmiarów i dekorów. Do wyboru mamy wiele możliwych sposobów ich ułożenia – przez co możemy stworzyć efektowne wykończenie, doprawione naszą pomysłowością.
Płytki ceramiczne
Jednym z najchętniej wybieranych i klasycznych rozwiązań są płytki ceramiczne. Są one bardzo trwałe, efektowne, a także odporne na trudne warunki, panujące w kuchni. Znajdziemy zarówno mozaiki o ciekawych efektach, jak i płytki szklane czy też te imitujące kamień, beton lub naturalną cegłę. Coraz częściej wykorzystywane są także w kuchniach płytki metalowe lub też z drewna czy elementów drewnopochodnych.
Płytki nie tylko ceramiczne
Poza płytkami ceramicznymi, coraz chętniej wybierane są także te wykonane z kamienia naturalnego, mas przypominających naturalny beton czy cegłę czy też metalowe. Dają one bardzo oryginalny efekt, a przy tym są bardzo praktyczne. Płytki metalowe są dobrą alternatywą dla blachy kupowanej w arkuszach, gdyż prezentują się bardziej dekoracyjnie, a przy tym są łatwe do ułożenia. Efekt pasuje tak do nowoczesnych, jak i industrialnych kuchni, łącząc sterylny wygląd z nowoczesnymi trendami.
Te z kamienia naturalnego lub jego imitacji, dobrze pasują do naturalnych i etnicznych wnętrz. Można je dostać zarówno w formie płyt i paneli, jak i ciekawej mozaiki kamiennej. Choć płyty z marmuru nie wymagają większych zabiegów impregnacyjnych, płytki wykonane z trawertynu czy innych porowatych materiałów należy dokładnie zaimpregnować (najlepiej jeszcze przed fugowaniem), gdyż w warunkach kuchennych są narażone na zniszczenie. Jednak mimo tego, chętnie są wybierane nad blat, gdyż wyglądają naprawdę efektownie i pasują do wielu stylów.
Jeśli zależy nam na nietuzinkowym sposobie wykończenia kuchni, możemy wybrać efektowne panele drewniane lub z tworzyw sztucznych, prezentujące się bardzo stylowo, mające ciekawe wzory, faktury i dekory, jednak są dość wymagające, jeśli chodzi o ich impregnację, czyszczenie i konserwację. W dodatku nie wszystkie nadają się nad kuchenkę. Panele wykonane z tworzyw sztucznych często mają ograniczoną odporność na wysoką temperaturę, a te drewniane wymagają solidnej impregnacji.
Pamiętajmy, że czyszczenie drewnianych paneli i płytek może być kłopotliwe, a ponadto wymagają one dokładnej impregnacji i częstej konserwacji. Jednak mimo konieczności przeprowadzenia wielu zabiegów pielęgnacyjnych, naturalny wdzięk drewna jest niezastąpiony, przez co często bywa ono stosowane chociaż miejscowo. Coraz więcej osób chce wprowadzić drewniane panele do kuchni, gdyż pozwalają stworzyć zarówno nowoczesny, jak i sielski nastrój, prosto z chaty drwala.
Rodzaje płytek
Płytki ze względu na materiał wykonania:
- szklane,
- klinkierowe,
- z drewna lub materiałów drewnopochodnych,
- metalowe,
- z tworzyw sztucznych,
- kamienne lub imitujące kamień.
Płytki ze względu na sposób łączenia:
- klasyczne o lekko profilowanych krawędziach – najczęściej stosowane, wymagają dość szerokiej fugi (zależnie od wielkości płytki – zwykle od 2 do 10 mm).
- rektyfikowane – pozwalające na niemal bezspoinowe układanie płytek (fuga nawet około 1 mm). Pozwalają uzyskać niemal jednolitą taflę, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale jest łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji.
- drobne mozaiki, wymagające precyzyjnego spoinowania (zwykle o szerokości około 1-2 mm). Wiele z nich jest bardzo efektowna, należy jednak pamiętać o doborze solidnej fugi i o tym, że będą one wymagały dokładnego i częstego czyszczenia.
- z zaokrąglonymi brzegami – do tworzenia efektownych, łączeń i kompozycji. Zależnie od zestawienia, pasują zarówno do rustykalnych, jak i etnicznych aranżacji.
Płytki ze względu na kształt:
- płytki kwadratowe – najpopularniejsze, występują w różnych rozmiarach i kolorach, można je układać w ciekawe – zarówno klasyczne, jak i nowocześnie wyglądające kompozycje.
- drobne mozaiki – bardzo efektowne, choć częściej stosowane do obszernych kuchni, gdyż mogą optycznie ją pomniejszać.
- prostokątne płytki, przypominające brzeg cegły. Występują różnych kolorach – białe, ceglaste czy o ciekawych kolorach i fakturach.
- Panele i płytki wielkoformatowe – pozwalają stworzyć niemal jednolitą, gładką powierzchnię – dobrze wyglądającą w obszernych kuchniach. Mają różny – kwadratowy lub wydłużony kształt, są chętnie wybierane do nowoczesnych i niewielkich kuchni, pozwalając optycznie je powiększyć.
Płytki ze względu na styl:
- etniczne,
- rustykalne,
- klasyczne,
- nowoczesne (często z nutką glamour),
- dekoracyjne, którymi można uzupełnić klasyczne płytki.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając płytki?
Poza płytkami, istotny jest wybór fug. Pamiętajmy, że im więcej spoin, tym większą uwagę będziemy musieli przywiązywać do czyszczenia danej powierzchni. Ponadto w zagłębieniach może osadzać się wilgoć, brud, a także powstawać pleśń. Do ściany nad blatem warto wybierać fugi, które są trwałe, elastyczne, a także odporne na osady wapniowe i pleśń (zwykle polecane są fugi epoksydowe). Praktyczniejsze są fugi ciemne, gdyż nie odznaczają się na nich zabrudzenia, jednak nie do każdych płytek będą one pasować.
Czy wiesz, że… Jeśli zależy nam na łatwym utrzymaniu czystości danej powierzchni, warto rozważyć wybór płytek rektyfikowanych. Pozwolą one uzyskać gładką, łatwą w czyszczeniu powierzchnię (o spoinach o wielkości około 1 mm). |
Poza funkcją praktyczną, warto zwrócić także uwagę na walory estetyczne fug. Te dostępne są w wielu kolorach, można decydować się także spoiny dekoracyjne (np. z brokatem). Możemy wybrać zarówno fugi zbliżone kolorem do płytek, ale także te kontrastujące. Warto je dobrać do całej aranżacji – uwzględniając także kolor blatu, mebli i posadzki.
Poza wyborem modelu płytek, duże znaczenie dekoracyjne ma także sposób ich ułożenia. Poza typową kratką, możemy ułożyć je także ukośnie (karo), mijankowo czy też zastosować układ mieszany – np. o innym ułożeniu w pasie nad kuchenką, na linii blatu czy nad zlewozmywakiem. Płytki ułożone w prostą kratę możemy skomponować z tych kontrastowych (np. białe i czarne, czy granatowe) lub też wzbogacić dekorami czy ozdobnymi kompozycjami. Płytki prostokątne możemy ułożyć tak, aby imitowały naturalne cegły. Płytki możemy układać modułowo, tworząc harmonijny układ, będący połączeniem płytek o różnym kształcie, formacie i sposobie ułożenia. Pamiętajmy też, że sposób ułożenia może optycznie powiększyć lub zmniejszyć dane wnętrze.
Warto rozważyć czy wybrać płytki o matowym czy satynowym wykończeniu. Te pierwsze dobrze się prezentują w rustykalnych i minimalistycznych wnętrzach, a do tego są łatwe do utrzymania w czystości, a wiele plam i smug, nie odznacza się na ich powierzchni. Płytki satynowe świetnie prezentują się w nowoczesnych i eleganckich kuchniach, często optycznie je powiększając i dodając szczyptę stylu glamour. Jednak ich wadą jest konieczność regularnego czyszczenia, a czasem i polerowania powierzchni, gdyż wiele zabrudzeń jest bardzo widocznych na ich powierzchni.
Podczas doboru płytek warto zwrócić także uwagę na ich kolor. Płytki białe czy w zimnych kolorach – dodadzą kuchni świeżości i sterylnego charakteru – ten dobrze pasuje tak do wiejskich, jak i nowoczesnych kuchni. Te metaliczne i imitujące naturalny beton czy wykończone w kolorach ziemi – będą idealne do kuchni minimalistycznych i industrialnych. Do wnętrz etnicznych czy rustykalnych warto wybrać płytki drewniane lub te o stylowych dekorach i naturalnych, ciepłych barwach. Płytki o ostrych kolorach, np. czerwone, pobudzą apetyt i dodadzą nieco pikanterii.
Powierzchnia nad blatem kuchennym powinna być szczególnie odporna zarówno na wilgoć, wysokie temperatury, ale i na plamy – także te tłuste. Warto więc wybierać płytki o dużej warstwie szkliwa, a jeśli decydujemy się na inne, pamiętajmy, aby je odpowiednio zaimpregnować, czyścić i cyklicznie konserwować.
Płytki warto dobierać do stylu, w jakim jest urządzona dana kuchnia, biorąc pod uwagę kolor blatu, mebli czy posadzki.
Pamiętajmy, aby planując sposób wykończenia powierzchni nad blatem, uwzględnić także otwory na gniazdka elektryczne.
Zalety płytek:
- mnogość ciekawych wzorów, dekorów i faktur,
- wiele z nich jest także bardzo trwałych i pozwala zabezpieczyć ścianę nad blatem na wiele lat,
- różne możliwości łączenia – zarówno różnych płytek, jak i płytek z innymi sposobami wykończenia,
- są trwałe i odporne na wysoką temperaturę oraz wilgoć, można je z łatwością myć, utrzymując wysoki poziom higieny w kuchni.
Wady płytek:
- niektóre z nich wymagają impregnacji i regularnej konserwacji (zwłaszcza te kamienne),
- w przypadku dużego udziału spoin, trzeba je regularnie czyścić,
- są rozwiązaniem na lata, dlatego nie nadają się dla tych, którzy lubią częste zmiany aranżacji,
- ich ułożenie wymaga dość wiele czasu, wiedzy i umiejętności.
Tafle szklane
Poza płytkami i mozaikami szklanymi, do wykończenia blatu kuchennego możemy zastosować także szkło dekoracyjne, również laminowane. Zwykle występuje ono albo jako gotowe tafle, ale istnieje możliwość także doboru szkła na wymiar – wraz z wycięciem otworów np. na gniazdka elektryczne. Zastosowanie szkła nad blatem kuchennym pozwala stworzyć gładką i jednolitą taflę, która może optycznie powiększyć dane pomieszczenie, a także – co najważniejsze – dzięki braku spoin, jest bardzo higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Pamiętajmy jednak, że przyjmuje się, że jedna tafla nie powinna mieć większych rozmiarów niż 1800 na 4000 mm. Jednak tafle można z łatwością ze sobą łączyć i zestawiać.
Szkło przezroczyste, z grafiką lub w kolorze
Wybierając szkło dekoracyjne możemy uzupełnić je gotowymi grafikami, zaprojektować własną czy też wykorzystać zdjęcia i rysunki. Pozwala to uzyskać niesamowite efekty, których nie dają żadne inne metody wykończenie powierzchni. Na szkle dekoracyjnym możemy umieścić ciekawe graffiti, soczyste owoce, które pobudzą apetyt, inspirujące miejsca, cytaty czy też rysunki naszej pociechy. Daje to szansę ogromnego zindywidualizowania wystroju kuchni.
Przezroczyste tafle mogą być układane jako zabezpieczenie danej ściany, pozwalające zachować jej ciekawą fakturę. Jeśli mamy ścianę wykończoną fototapetą, plakatem, betonem czy ciekawą fakturą – możemy ją uzupełnić i zabezpieczyć właśnie szkłem. Wówczas będzie ono nie tylko efektowną oprawą, ale także ochroni przed zabrudzeniem i ułatwi czyszczenie. Pozwala to stworzyć ciekawe efekty, które będą dobre zarówno do industrialnych, ale i nowoczesnych i eleganckich kuchni
Szkło może być zarówno mleczne, jak i wykończone w ciekawym kolorze, który będzie najlepiej pasował do danej kuchni, a także dodatków i mebli kuchennych. W nowoczesnych wnętrzach można wykorzystać szkło jaskrawe, w minimalistycznych – białe lub te nawiązujące do faktury betonu czy naturalnej cegły. W tych rustykalnych, możemy wybrać folklorystyczne wzory, wydrukować babcine receptury czy też zastosować tematyczne zdjęcia.
Czy wiesz, że… Szkło bywa także wykorzystywane na frontach, stołach czy blacie kuchennym, co pozwala uzyskać niezwykle jednolity efekt. |
Zalety szkła w kuchni:
- pozwala uzyskać jednolity, ciekawy efekt nawet w kuchniach o nietypowych wymiarach,
- można je dobrać indywidualnie, realizując własny projekt,
- daje szansę stworzenia dekoracji w soczystych kolorach, które będą odporne na blaknięcie,
- można wykorzystać ulubioną grafikę, zdjęcie czy inspirujące zdjęcia,
- pozwala optycznie powiększyć niewielkie kuchnie.
Wady szkła w kuchni:
- na błyszczącej tafli mogą być widoczne drobne zabrudzenia, warto ją regularnie czyścić,
- jest to rozwiązanie, którego montaż zajmuje nieco czasu i wymaga podstawowych umiejętności i wiedzy (należy dobrze zabezpieczyć przestrzeń między szkłem a ścianą).
Panele przyblatowe
Coraz większą popularnością cieszą się także panele przyblatowe laminowane, które w zależności od wykończenia doskonale imitują marmurowy czy drewniany blat. Mogą być wykonane np. z płyty wiórowej o grubości 8 mm i pokryte laminatem. Takie panele są odporne na ścieranie, wilgoć, wysokie temperatur i zadrapania. Z łatwością wyczyścisz je kiedy już skończysz gotować - w końcu nie tak trudno zachlapać kuchenkę, blat i ścianę, kiedy na gazie mamy np. sos pomidorowy.
Nie możesz zdecydować się na jeden kolor? Wypróbuj nasze dwustronne panele laminowane, które z jednej strony mogą mieć klasyczne np. białe wykończenie, a z drugiej geometryczny wzór. Twoja kuchnia nigdy nie będzie nudna!
Zalety paneli przyblatowych w kuchni:
- szeroka gama kolorystyczna,
- możliwość dopasowania wzoru do blatu,
- odporność na wysokie temperatury i ścieranie,
- panele w wersji dwustronnej pozwalają na ekpresową metamorfozę kuchni.
Wady paneli przyblatowych w kuchni:
- brak możliwości personalizacji wyglądu paneli,
- należy je regularnie czyścić, zaraz po przygotowaniu posiłków.
Tapety w kuchni
Nie każdy wie, że nad blat kuchenny z powodzeniem można stosować także tapety. Te pozwalają na dość szybką metamorfozę kuchni, a także na uzyskanie gładkiej powierzchni, ozdobionej ciekawym kolorem, wzorem czy nadrukiem. Tapety do kuchni są coraz modniejsze, a ich wybór pozwala stworzyć naprawdę ciekawe efekty. Co ważne, do kuchni najlepiej wybierać specjalne tapety, dedykowane do tego pomieszczenia (zazwyczaj są one winylowe na podkładzie flizelinowym lub droższe – jak z włókna szklanego), gdyż to właśnie one są odporne na wiele plam i wysokie temperatury, a ponadto z łatwością można je czyścić.
Do wyboru mamy tapety zarówno z ciekawymi grafikami, ale także te jednolite czy też imitujące inne materiały. Te jednolite pozwalają uzyskać wykończenie o soczystym kolorze, który najlepiej będzie pasował do danego wnętrza oraz naszego gustu. Te jasne dadzą przyjemny, sterylny efekt, te wykończone w chłodnych odcieniach wprowadzą nieco greckiej świeżości lub morskiego relaksu, te w ciepłych kolorach będą przytulne, a te w czerwieni pobudzą nasz apetyt.
Zalety tapet w kuchni:
- pozwalają uzyskać ciekawe wzory, kolory i faktury,
- są łatwe w czyszczeniu,
- nie wymagają precyzyjnego przycięcia dopasowania do szafek kuchennych (mogą za nie zachodzić),
- są dość tanie i łatwe w układaniu,
- niektóre z nich można malować,
- pozwalają na dość częstą i prostą zmianę aranżacji,
- pozwalają zniwelować drobne nierówności ścian.
Wady tapet w kuchni:
- te z wypukłościami, wymagają dokładnego czyszczenia,
- niewłaściwie dobrana, może szybko się niszczyć i odbarwiać.
Farby w kuchni
Farby to jeden z najtańszych i najszybszych sposobów wykończenia powierzchni nad blatem kuchennym. Pozwalają uzyskać soczysty kolor i na częstą zmianę zdania, a ich aplikacja jest prosta i większość osób może wykonać ją samodzielnie. Jednak pamiętajmy, że do kuchni należy wybierać specjalne farby, które są dedykowane do tych pomieszczeń (zwykle te same farby są stosowane w kuchniach i łazienkach). Te mają podwyższoną odporność na zmywanie, tarcie, a także na uszkodzenia mechaniczne.
Możemy użyć zarówno jednego koloru, albo pomalować ścianę nad blatem w ciekawe wzory (np. z zastosowaniem szablonu malarskiego) lub pasy. Poziome pasy nadają się do wąskiej zabudowy, którą chcemy optycznie poszerzyć – te pionowe, sprawią, że kuchnia wyda się smuklejsza i bardziej strzelista.
Farby tablicowe i magnetyczne
Poza typowymi farbami, możemy zarówno miejscowo, jak i na całej powierzchni ściany wykorzystać farby tablicowe lub magnetyczne. Farby tablicowe pozwalają uzyskać gładką, jednolitą i trwałą powłokę, na której można zapisywać lub rysować różne wzory. To na nich można umieść domowe menu, zapisać listę zakupów czy przepis. Farby tablicowe są więc nie tylko praktyczne, ale i efektowne. Jednak niektóre mogą zaciemnić dane wnętrze i optycznie je zmniejszyć. Farby magnetyczne pozwalają uzyskać powierzchnię, na której możemy przyklejać magnesy, pozwalające przyszpilić najważniejsze notatki czy też przytrzymać dany przepis czy też zawiesić najnowsze dzieło naszej pociechy. Farby magnetyczne zwykle stosowane są miejscowo, uzupełniając inne sposoby wykończenia.
Zalety farby w kuchni:
- są łatwe w nakładaniu, o podwyższonej odporności
- pozwalają na szybkie uzyskanie efektu końcowego,
- nadają się dla tych, którzy lubią częste zmiany w aranżacjach.
Wady farby w kuchni:
- pozwalają uzyskać ograniczoną ilość wzorów i faktur,
- wymagają dokładnego wygładzenia podłoża.
Wszystkie z powyższych metod wykończenia powierzchni nad blatem kuchennym możemy łączyć ze sobą i dowolnie komponować, tworząc funkcjonalną i zindywidualizowaną aranżację. Można na przykład dolną część, tuż nad blatem, wyłożyć pasem płytek lub mozaiką, przestrzeń nad płytą grzewczą blachą, a resztę pomalować farbą. Można także jedną ścianę pomalować farbą tablicową, by zapisywać codzienne zakupy, notatki, przepisy czy domowe menu. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Data publikacji: 29.02.2016