Jak wykonać funkcjonalne półki na przetwory?
Domowe przetwarzanie warzyw i owoców jest opłacalne zarówno pod względem finansowym, jak i zdrowotnym. Możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkty najwyższej jakości, pozbawione chemicznych dodatków. Dodatkowo, smak i aromat tradycyjnie przyrządzonych przetworów jest niepowtarzalny. Z pewnością nie zetkniemy się z nim kupując gotowe produkty w sklepach.
Aby móc przechowywać domowe przetwory, powinniśmy posiadać specjalnie wydzielone do tego pomieszczenie, czyli spiżarnię. Same produkty najczęściej przechowujemy w słoikach, a te z kolei umieszczamy na półkach. Są one zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ponieważ dają nam szybki wgląd na to, co znajduje się na ich wierzchu. Możemy nabyć gotowe półki lub, podobnie jak przetwory, wykonać je samodzielnie.
Funkcjonalne półki
Mogą być to półki wiszące bądź też przymocowane bezpośrednio do ściany. Bardzo istotny jest tutaj gatunek drewna, z jakiego będą one wykonane. Im większe jest planowane obciążenie półki, tym trwalszy powinien być materiał jej wykonania oraz grubość. Aby półki na przetwory były maksymalnie funkcjonalne i bezpieczne, powinno stosować się elementy stosunkowo krótkie. Mając na względzie ich odpowiednią stabilizację, przy montażu nie powinniśmy zapominać o wykorzystaniu wskazanej liczby wsporników. Rozstaw pojedynczych półek składających się na regał powinien być w miarę regularny. Do przechowywania przetworów wystarczająca jest odległość kilkunastu centymetrów pomiędzy jedną a drugą deską. Aby dostęp do produktów był w pełni komfortowy dla wszystkich domowników, półki z przetworami powinny się znajdować powyżej 50 cm od podłogi i nie wyżej niż 170 cm.
Czego będziemy potrzebować?
Do samodzielnego stworzenia regału z półkami będziemy potrzebować 4 długich drewnianych słupków o kwadratowym przekroju, które posłużą nam jako podstawa. Powinny one mieć przynajmniej 170 cm długości. W zależności od naszych indywidualnych potrzeb, powinniśmy przygotować też odpowiednią ilość półek – mogą to być chociażby elementy wykonane z płyty pilśniowej, drewna sosnowego czy świerkowego. Aby je połączyć, niezbędne będą nam metalowe kątowniki, wkręty do drewna, wkrętarka, miarka oraz ołówek. Zarówno deski jak i półki dotniemy zaś przy pomocy pilarki stołowej lub ręcznej. Możemy tego dokonać także przy użyciu tradycyjnej piły zębatej.
Jak to zrobić?
Zadanie rozpoczynamy od dokładnego wymierzenia pożądanej odległości na każdym ze słupków, które będą stabilizatorami całej konstrukcji. Po dokładnym docięciu słupków mocujemy na nich kątowniki – w miejscach, w których znajdą się kolejno ułożone półki. Przykręcamy je przy użyciu wkrętów i wkrętarki do dwóch równo rozłożonych słupków, a następnie do półki. Po przymocowaniu w ten sposób półek na całej odległości, przykręcamy do nich dwa kolejne słupki. W razie potrzeby, uprzednio do dwóch pierwszych słupków możemy przymocować ścianki. Po skręceniu całości, regał możemy umieścić w wybranym miejscu spiżarni, a następnie układać na jego półkach przetwory.
Data publikacji: 16.01.2015