Jak grillować? Poznaj metody i zasady grillowania
Wraz z pierwszymi podmuchami ciepłego wiosennego powietrza rozpoczyna się sezon na grillowanie. Wspólne grillowanie w gronie znajomych to doskonała okazja, by spędzić przyjemnie czas i udoskonalić umiejętności kulinarne. Jakie są najważniejsze zasady grillowania i jak przyrządzić danie idealne?
Jak grillować, by było smacznie i zdrowo?
Trudno wyobrazić sobie rodzinne biesiadowanie lub przyjemny letni wieczór bez kuszącego smaku grillowanych potraw. Właściwie przyrządzone dania z grilla zachwycają zapachem, wyglądem i zadowolą najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe serwowanych posiłków wpływa wiele czynników – odpowiednio dopasowany grill, akcesoria, przyprawy, a także produkty poddawane obróbce cieplnej i sposób ich przyrządzenia. Warto poznać zasady grillowania i dopasować je do naszego jadłospisu, by jedzenie było pełne wartości odżywczych i atrakcyjnie wyglądało na talerzu. Poznaj metody grillowania i wybierz sprawdzony przepis na prawdziwe ucztowanie!
Rodzaje grilla – jaki wybrać do ogrodu, a jaki na balkon?
Przygotowywanie smacznych potraw z wykorzystaniem grilla daje bardzo wiele możliwości. Zwykle pierwszym niezbędnym wyborem, gdy planujemy kącik kulinarny w ogrodzie lub tarasie, jest decyzja – grill czy palenisko? Palenisko pomaga stworzyć niepowtarzalny klimat, jednak to grill umożliwia skomponowanie kilkudaniowego menu. Sprawdzi się na wąskim tarasie, a nawet balkonie w mieście. Oczywiście, gdy Twój ogród jest duży i przestronny, możliwe jest jednocześnie palenisko, kącik do wypoczynku i elegancki grill – ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia!
W zależności od tego, jaką ilością miejsca dysponujesz i jak często planujesz korzystać z grilla, możesz rozważyć wybudowanie grilla murowanego lub przenośnego. Grill murowany ma atrakcyjny wygląd, odpowiednio zaprojektowany może służyć jednocześnie za piec do pizzy lub polową kuchnię w letnie wakacyjne dni. Sprawdzi się niezależnie od pogody i posłuży przynajmniej przez kilka sezonów. Grill przenośny zabierzesz ze sobą na wakacyjny wyjazd, spontaniczny wypad za miasto, ustawisz w dogodnym miejscu w pobliżu domu. Ostateczna decyzja powinna być podyktowana tym, w jaki sposób lubisz spędzać czas przy grillu i jakie ma pełnić on funkcje.
Grille przenośne dzielą się na węglowe, elektryczne i gazowe. Niektóre modele mają zamontowane dodatkowe ułatwienia, takie jak koła z opcją blokady, futerał ułatwiający transport oraz zestaw akcesoriów do czyszczenia, konserwacji i przyrządzania posiłków. Najbardziej popularny ze względu na dostępność i cenę jest grill węglowy. Dobrze jest zdecydować się na taki, który wykonany jest z materiału odpornego na korozję, posiada pokrywę z opcją regulacji dopływu powietrza, wygodny do czyszczenia popielnik i stabilną podstawę.
Alternatywą dla grilla węglowego, który długo się rozgrzewa i wymaga wprawy w utrzymywaniu odpowiedniej temperatury, jest grill elektryczny. Taki model zda egzamin nawet w domowej kuchni, na balkonie w mieście lub na zadaszonym tarasie, gdy złapie nas deszcz. Zazwyczaj zajmuje niewiele miejsca i jest lekki, może zastąpić tradycyjny piekarnik.
Tym, który daje szerokie możliwości dopasowania temperatury i przygotowania soczystych potraw jest grill gazowy. Bardzo szybko się rozpala, ma zwykle kilka palników i dobrej jakości piekarnik, a temperatura grillowania na grillu gazowym umożliwia przyrządzenie smacznej i delikatnej ryby lub owoców morza. Miejsce na grilla w ogrodzie można połączyć z przydomową wędzarnią – wystarczy tak niewiele, by zamienić przydomowy ogródek w restaurację marzeń!
Zobacz także: Podpałki do grilla – wybór i zastosowanie
Jakie są najpopularniejsze metody grillowania?
Jak grillować potrawy i produkty, by pozostały soczyste, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze? By posiłki smakowały wszystkim domownikom, zastosuj dobrze dobrane metody grillowania. Pierwszą z nich jest grillowanie bezpośrednie. Stosuje się je w przypadku dań, które wymagają szybkiej obróbki cieplnej (max. 30 minut). Temperatura grillowania w metodzie bezpośredniej jest jednakowa, co pozwala na wspólne przygotowanie wszystkich składników obiadu.
Metoda bezpośrednia opiera się o pieczenie na ruszcie lub żeliwie, to najpopularniejsza forma grillowania zarówno na grillu węglowym, jak i elektrycznym i gazowym. Alternatywą dla niej jest metoda pośrednia, która sprawdza się podczas pieczenia większych kawałków mięsa, całego kurczaka lub indyka, a także potraw, które składają się z kilku składników, a ich aromaty wzajemnie się przenikają. Ten sposób wymaga nieco więcej czasu, jednak pozwala na wyczarowanie prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki.
Metoda bezpośrednia – na czym polega?
Metoda bezpośrednia to sposób na przyrządzanie potraw, który zna każdy amator grillowania. Stosowana jest zazwyczaj w grillach bez pokrywy. Temperatura grillowania w metodzie bezpośredniej pozwala na szybkie przygotowanie niewielkich kawałków mięs, kurczaka, kiełbasek a także warzyw.
Temperatura grilla węglowego może być regulowana przy pomocy np. płyty plancha. Powstają wówczas strefy, którym odpowiada różna temperatura grilla, odpowiednia dla odmiennych gatunków i kategorii jedzenia. Węgle ułożone w podwójną warstwę tworzą strefę do obsmażania lub opiekania jedzenia, czyli strefę gorącą, węgle ułożone w pojedynczą warstwę tworzą strefę do pieczenia (średnią), a w strefie zimnej znajduje się przestrzeń dla podgrzewania lub przenoszenia potraw, które zaczęły się przypalać.
Temperatura grillowania na grillu gazowym lub temperatura grilla węglowego, przy zastosowaniu metody bezpośredniej w grillach z pokrywą, sięga nawet 280-290°C. Węgiel drzewny układa się równomiernie i gdy temperatura grilla jest odpowiednia, układa się składniki na ruszcie i piecze, regularnie obracając.
Metoda pośrednia – w jakich sytuacjach się sprawdzi?
Metoda pośrednia możliwa jest wyłącznie na grillach z pokrywą. Jak grillować na grillu z pokrywą? Pokrywa sprawia, że każdy kawałek mięsa lub ryby jest poddawany tej samej temperaturze. Przy metodzie pośredniej ekspozycja pokarmów na ciepło jest mniejsza, dlatego doskonale sprawdza się w przypadku produktów, które podczas grillowania bezpośredniego mogłyby się przypalić.
Umiarkowana temperatura grillowania na grillu gazowym sprzyja pieczeniu delikatnych ryb, przygotowywaniu deserów, a także pieczeniu dużych kawałków mięsa, np. całego kurczaka. To sposób, by przyprawy wniknęły do wnętrza warzyw, a smaki przenikały się ze sobą w spójną potrawę. Zwykle przy grillowaniu pośrednim brykiet lub węgiel rozkłada się na obrzeżach grilla, a w środku układa przygotowywane składniki.
Zobacz też: Konserwacja grilla po sezonie
Zasady grillowania – o czym należy pamiętać, by grillowanie było bezpieczne i przyjemne?
Grillowanie to jeden z przyjemniejszych sposobów na przygotowanie wyśmienitych dań i potraw dla wszystkich domowników. Warto dowiedzieć się, jak grillować na grillu z pokrywą i w jaki sposób układać mięso lub warzywa, by były upieczone, ale nie spalone.
Przed przystąpieniem do pieczenia warto zadbać o swoje bezpieczeństwo. Upewnij się, że grill ustawiony jest na stabilnym podłożu. W trakcie grillowania korzystaj z rękawic ochronnych i nigdy nie dotykaj gorących powierzchni gołymi rękami. Do obracania kawałków jedzenia używaj specjalnych szczypiec i innych akcesoriów, by uniknąć poparzenia.
Grillowanie potraw to prawdziwa sztuka. Jednym z popularniejszych dań są potrawy z mięsa. Kawałki kurczaka lub żeberka warto przed ułożeniem na ruszcie oprószyć ziołami lub zamarynować. Warto też wybierać te gatunki mięsa, które są chude – kapiący na węgiel tłuszcz z boczku lub karkówki może mieć działanie rakotwórcze, a tłusty kawałek kiełbasy to zwykle ogromna dawka kalorii. Idealne na grilla są ryby, warzywa w kawałkach, a nawet owoce, takie jak banany.
Przed ponownym użyciem grilla należy dokładnie oczyścić dno grilla i ruszt. Ogień dobrze jest rozpalać przy użyciu długich zapałek lub specjalnej zapalarki. Potrawy na grillu układaj dopiero wtedy, gdy nie ma już żywego ognia, a temperaturę utrzymują żarzące się kawałki brykietu lub węgla. Gdy korzystasz z grilla elektrycznego lub gazowego, po każdym użyciu dokładnie usuń przypalone resztki jedzenia. Potrawy, które powinny być przechowywane w lodówce, wyjmuj i układaj na ruszcie chwilę przed ich pieczeniem. Nie zostawiaj grilla bez opieki, a stan upieczenia potraw sprawdzaj przy użyciu wykałaczki lub specjalnego szpikulca.
Grillowanie – sztuka dobrego przyrządzania potraw
Jedzenie przygotowane na grillu może być zdrowe i pełne ciekawych aromatów. Czas spędzony na wspólnym przygotowywaniu posiłków jest okazją do wymiany doświadczeń kulinarnych, odpoczynku na świeżym powietrzu i relaksu w gronie bliskich osób. Dzięki wykorzystaniu metody bezpośredniej i pośredniej możesz stać się prawdziwym specjalistą smaków z różnych krajów i kontynentów. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas grillowania, utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i właściwe ułożenie poszczególnych składników to klucz do udanego grillowania w ogrodzie. Przetestuj nasze rady i pozwól sobie na radość wspólnego grillowania z przyjaciółmi!