Jak czyścić blachy do pieczenia?
Każdy kto posiada w domu piekarnik, bez wątpienia korzysta również z blach do pieczenia. Są niezbędne do przyrządzania ciast, ciasteczek czy dań obiadowych. Jednak regularnie używane niszczeją – pokrywają się tłuszczem, a czasem także spalenizną. Na szczęście jest kilka sposobów na ich odczyszczenie. Oto one.
Bez względu na to, czym zabrudzone są nasze blachy, bez wątpienia negatywnie wpływa to nie tylko na komfort korzystania z piekarnika, ale również smak, zapach potraw i nasze zdrowie. Unikniemy niepożądanych konsekwencji, jeśli będziemy regularnie czyścic tego typu akcesoria, co zapewni im dodatkowo długotrwałą przydatność.
Sposób nr 1 – na zatłuszczoną blachę wysypujemy grubą warstwę soli kuchennej. Potrząsamy blachą, by, by warstwa białych kryształków rozłożyła się na niej równomiernie, i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Wyciągamy dopiero wtedy, gdy sól zbrązowieje – podczas podgrzewania będzie ona wchłaniać tłuszcz. Następnie usuwamy warstwę soli, korzystając z ręcznika papierowe i myjemy blachę pod bieżącą wodą.
Sposób nr 2 – z sody oczyszczonej i wody utlenionej przyrządzamy mieszkankę o konsystencji pasty do zębów. Taką masę nakładamy na zanieczyszczoną blachę, rozprowadzając równomiernie po całej jej powierzchni, i pozostawiamy na 10-15 min. Po tym czasie blachę posypujemy solą i delikatnie szorujemy, np. gąbeczką. Następnie dokładnie płuczemy i suszymy.
Sposób nr 3 – podobnie postąpić możemy z sodą oczyszczoną i kwaskiem. Rozsypujemy obie substancje na całej powierzchni blachy, po czym zalewamy niewielką ilością wody. W takim stanie pozostawiamy naczynie na noc. Po tym czasie dokładnie myjemy, jednak aby osiągnąć jeszcze lepszy efekt możemy najpierw wyszorować gąbką.
Sposób nr 4 – przypalone fragmenty blachy do pieczenia usuniemy, aplikując i rozcierając na nich pastę wykonaną z sody oczyszczonej i niewielkiej ilości wody. Bo czyszczeniu blachę dokładnie płuczemy.
Sposób nr 5 – naszym zanieczyszczonym blachom dobrze zrobi kąpiel w roztworze sody oczyszczonej i gorącej wody. Pozostawiamy je do namaczania na około godzinę, a następnie myjemy, używając płynu do naczyń.