Instrukcja wideo - sposoby na cięcie płytek
Układając płytki na posadzce, z pewnością dążymy do tego, aby je idealnie dopasować. Jak to zrobić, gdy gres jest zbyt duży i nie pasuje? Na naszym filmie zaprezentowaliśmy kilka sposobów na cięcie glazury, dzięki którym idealnie wykończymy każdą powierzchnię!
Cięcie płytek – możliwe sposoby
Na rynku znajdziemy wiele narzędzi przeznaczonych do przycinania płytek na wymiar. Najczęściej stosowane to: rysik do glazury, szczypce do cięcia, ręczna maszynka do cięcia płytek oraz szlifierka kątowa. Wszystkie z nich działają na podobnej zasadzie – najpierw tworzą na powierzchni glazury głęboką rysę, a następnie pomagają w wyłamaniu wyciętego fragmentu. Wybierając je, zwróćmy uwagę na kształt, który chcemy wyciąć. O ile rysik i szczypce sprawdzą się niemalże w każdej sytuacji, przy użyciu maszynki ręcznej możemy ciąć jedynie w linii prostej.
Na co uważać podczas cięcia glazury?
Najważniejszą kwestię podczas docinania stanowi odpowiednie dobranie nacisku – jeśli będzie zbyt duży, gres złamie się w innym miejscu, niż chcemy. Przyciskając płytkę ze zbyt małą siłą, możemy z kolei nie poradzić sobie z jej przecięciem.
Co zrobić w sytuacji, gdy chcemy przeciąć wyjątkowo grubą płytkę? Zamiast naciskać na jedną z jej krawędzi z dużą siłą, spróbujmy najpierw naruszyć jeden koniec, a później drugi. W ten sposób rozłożymy siłę nacisku – pozwoli to na złamanie gresu dokładnie w tym miejscu, w którym chcemy.
Docinanie płytek na okrągło – jak to zrobić?
Najczęściej tniemy płytki na prosto. Co jednak zrobić, gdy chcemy wyciąć w nich połokrągły kształt, np. na rurę znajdującej się przy podłodze? Najpierw narysujmy na powierzchni wzór – możemy w tym celu posłużyć się cyrklem, aby mieć pewność, że będzie idealnie równy. Jakie narzędzie wybrać do cięcia? W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się rysik do glazury, który daje nam największą swobodę podczas pracy. Przejedźmy kilka razy po narysowanej linii, a następnie naciśnijmy na nasz kształt, aby go złamać. Na koniec możemy jeszcze spiłować krawędzie, aby nie były zbyt ostre.
Data publikacji: 31.01.2018