Zaprawianie nasion – na czym polega?
Zaprawianie nasion to zabieg, który w znacznym stopniu wpływa na jakość wzrastających upraw oraz ich zdrowie. Na czym polega ta czynność, jakie są metody zaprawiania nasion i jakie niesie ze sobą korzyści?
Na czym polega zaprawianie nasion?
Zabieg ten ma na celu ochronę roślin przed chorobami oraz szkodnikami. Przeprowadzany jest przed wysiewem nasion do gruntu i polega na pokryciu ich cienką i równomierną warstwą preparatu chemicznego, który nie tylko zabezpiecza młode siewki przed patogenami znajdującymi się w glebie i na samych nasionach, ale również ogranicza ryzyko zaatakowania ich przez szkodniki. Efektem tego są bardziej wyrównane i wyższej jakości plony. Zaprawianie nasion uważane jest za najbezpieczniejszy dla środowiska, a także najbardziej oszczędny sposób ochrony roślin za pomocą środków chemicznych. Stosowane dawki chemikaliów są tutaj bowiem znacznie niższe w porównaniu do innych preparatów aplikowanych doglebowo lub nalistnie.
Metody zaprawiania
Wyróżnia się 3 podstawowe metody zaprawiania nasion:
Bejcowanie
To zaprawianie na sucho, przy dodatku wody bądź z użyciem płynnej zawiesimy, jest najprostszą i najczęściej stosowaną metodą zaprawiania nasion. Nasiona umieszcza się w pojemniku (w warunkach domowych wystarczy słoik), a następnie dodaje do nich właściwą ilość preparatu. Po zamknięciu pojemnika wstrząsamy nim do momentu, aż nasiona nie zostaną równomiernie pokryte ochronną powłoką. Zaprawiając nasiona na większą skalę, korzysta się z przeznaczonych do tego zaprawiarek.
Powlekanie
To metoda bardziej skomplikowana od bejcowania. Do zaprawiania wykorzystuje się tutaj dodatkową substancję, tzw. lepiszcze. Ma ono wpłynąć na lepsze przyleganie preparatu chemicznego do nasion, a także ograniczyć wpływ wielkości i kształtu ziaren.
Inkrustowanie
Metoda najbardziej zaawansowana. W jej wyniku zaprawiane nasiona zostają pokryte otoczką, która zmienia ich kształt na kulisty. Ułatwia to transport nasion oraz pozytywnie wpływa na zdolność ich wysiewu. Inkrustowanie wymaga jednak specjalistycznych urządzeń i technik aplikowania zaprawy, w związku z tym stanowi najdroższą ze stosowanych metod.
W warunkach domowych możemy także skorzystać z innych sposobów. Należą do nich np. moczenie nasion przez 30 min w naparze z rumianku lub przez 20 min w wywarze z gałęzi czeremchy. Możemy także zaprawiać nasiona na sucho, korzystając z popiołu drzewnego z czeremchy albo zastosować metodę termiczną i wykorzystać ciepłe powietrze, układając nasiona w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 51 stopni Celsjusza. Zaprawianie nasion przeprowadzamy także przy użyciu EM, czyli Efektywnych Mikroorganizmów. Preparat rozcieńczamy z wodą, a następnie umieszczamy w nim woreczek z nasionami, mocząc przez określony czas.
Zasady zaprawiania nasion
Decydując się na samodzielne zaprawianie nasion, powinniśmy bezwzględnie przestrzegać dawek zaprawy, jakie zostały określone przez jej producenta. Zbyt duża doza preparatu w stosunku do ilości nasion może wywołać efekt odwrotny do zamierzonego. Równie ważne jest także równomierne porycie wszystkich ziaren preparatem. Jeżeli natomiast nie chcemy podejmować się tego typu zabiegów, możemy zdecydować się na zakup nasion, które zostały już poddane zaprawianiu przez producenta.