Drewno do kominka

W kominku należy palić wysuszonym drewnem liściastym. Wilgotne drewno traci właściwości grzewcze gdyż podczas palenia zużywa energię na schnięcie zamiast oddawać ją otoczeniu.

Należy palić drewnem liściastym, dobrze wysuszonym — sezonowanym minimum 1,5 roku (im twardsze, tym wymaga dłuższego czasu). Wilgotne drewno traci swe właściwości grzewcze, a w dodatku mocno dymi, brudząc wnętrze kominka, szybę i komin

Im suche drewno jest twardsze, tym więcej ciepła oddaje (jest bardziej kaloryczne), pali się mniejszym płomieniem, ale za to dłużej. Dlatego, mimo że droższe — bywa bardziej ekonomiczne. Ważne też, czy nie ma zbyt dużo kory, która obniża wartość opałową. Twarde drewno trudno jednak rąbać na mniejsze kawałki. 

Drewno do kominka

Najpopularniejsze gatunki

Grab, jesion, dąb i buk — są twardsze i bardzo kaloryczne, ale droższe. Tańsze i bardziej miękkie są: brzoza, olcha (ładnie pachnie, często stosowana jest do wędzenia, ale nadmiar zapachu bywa uciążliwy) i lipa. Oprócz tego można też palić drewnem drzew owocowych, robinią akacjową i innymi gatunkami liściastymi.
Uwaga! nie należy palić drewnem iglastym, gdyż zostawia smolisty, trudny do usunięcia osad i sadzę wewnątrz kominka i komina, a oprócz tego dymi i strzela — co bywa niebezpieczne zwłaszcza w kominkach otwartych.

Jak przygotować drewno?

 Do palenia w kominku najlepsze są kawałki 20-30 cm długości, przecięte na pół lub drobniej. Drewno powinno leżeć w przewiewnym, zadaszonym miejscu, osłoniętym przed deszczem i śniegiem. Nie należy go przykrywać folią, gdyż drewno musi oddychać, można natomiast osłonić przewiewną plandeką.

Cięcie

Do cięcia pni i gałęzi na krótsze odcinki najlepsze są pilarki łańcuchowe. Jeśli używamy ich sporadycznie i nie mamy zbyt dużo drzew w ogrodzie, warto kupić pilarkę elektryczną lub akumulatorową (nie ogranicza jej zasięg kabla, ale akumulator wystarcza na kilkadziesiąt minut — pozwala przeciąć około 60 pni grubości do 8 cm, a ładuje się kilka godzin), dla profesjonalistów polecamy modele spalinowe, są jednak cięższe i głośniejsze, ale mają większą moc.
Do przytrzymania długich pni podczas cięcia potrzebne są stojaki — kozły, dzięki którym nie trzeba się schylać. W sklepach można kupić modele z regulowaną wysokością i blokadami chroniącymi przed przesuwaniem się drewna.

Rąbanie

Do rozłupania pni na mniejsze kawałki potrzebna jest dobra siekiera. Powinna być ostra, mieć odpowiednio wyprofilowane ostrze w kształcie klina i powinna być wygodna (tu znaczenie ma długość trzonka i jego ciężar — mniej siły wkładamy, rąbiąc długą, lżejszą siekierą niż krótką i cięższą). Bardzo ważne jest też stabilne mocowanie trzonka — aby nie spadał podczas pracy. Dlatego bezpieczniejsze są urządzenia zintegrowane np. siekiery firmy Fiskars niż tradycyjne — z metalowym ostrzem i drewnianym trzonkiem. 
Drewno rąbie się na pniu — średnicy kilkudziesięciu cm lub 1 m i wysokości nieco poniżej pasa osoby rąbiącej. Do łupania większych ilości drewna lepiej kupić rębarkę — elektryczną lub silniejszą — spalinową. Urządzenia te naciskają na drewno siłą kilku ton, rozdzielając je na części i wracają automatycznie do pierwotnego położenia. Przed zakupem warto sprawdzić jaką długość i średnicę drewna urządzenie może rozłupać, na ile części i jakie ma zabezpieczenia. 

Przeczytaj także: Kratki kominkowe – rodzaje i zastosowanie

Drewno do kominka

Drewno w domu

Do przynoszenia drewna z drewutni oraz przechowywania niewielkich jego ilości polecamy kosze kominkowe — wiklinowe lub metalowe. Większe ilości drewna można przechowywać we wnęce pod kominkiem, ale wówczas na podłodze gromadzi się brud, drzazgi i kawałki kory.