Jak palić węglem – poznaj efektywne metody spalania węgla
Jak palić węglem w piecu, aby efektywnie ogrzać dom? Najczęściej stosowaną metodą palenia w piecu, czasem w sposób bezrefleksyjny, jest dorzucanie opału na żarzący się węgiel, co oznacza tzw. palenie od góry. To nieefektywny sposób palenia, który dodatkowo generuje sporą ilość dymu. Zobacz, jak palić w piecu węglowym w sposób ergonomiczny i bardziej ekologiczny.
Jak palić węglem? Ogólne zasady
Jak palić węglem w piecu? Metod palenia jest kilka, jednak ta najczęściej stosowana, tzw. palenie od góry, to wysoce nieefektywne wykorzystanie paliwa, które może generować sporą ilość dymu.
Palenie w piecu węglowym nie należy do najbardziej ekologicznej metody grzewczej budynków mieszkalnych. Wciąż jednak jest to opał stosunkowo tani, dlatego wciąż się go wykorzystuje, zwłaszcza w starszym budownictwie.
Niezwykle ważne jest dobranie właściwego paliwa − piec węglowy nie powinien pod żadnym pozorem stanowić metody utylizacji śmieci. Palić można w nim jedynie odpowiednio przygotowanym wsadem, o czym przeczytasz szerzej w kolejnym akapicie.
Czyste spalanie węgla jest możliwe. Prawidłowo dobrany opał powinien generować tylko bezbarwne gazy i parę wodną − wtedy z komina wydobywa się jasny dym. Tradycyjne dokładanie do pieca ogranicza przepływ ciepłego powietrza w kotle, co powoduje wytwarzanie czarne sadzy, a z komina leci szary, zanieczyszczony dym.
Więcej na temat materiałów opałowych dowiesz się z tego artykułu.
Jak palić węglem w piecu? Metody spalania
Istnieją 3 podstawowe metody, jak palić węglem w piecu. Sposoby te polegają nie tylko na technice rozpalania w kotle na nowo, ale i dokładania opału do już tlącego się żaru. Oto sposoby, jak palić węglem w piecu.
Przeczytaj także: Podgrzewacze – w jakich dekoracjach się sprawdzą?
1. Metoda od góry
To najczęściej stosowany sposób. Być może stosujesz ją dorzucając węgiel do pieca bezrefleksyjnie. Na czym ona polega? Aby rozpalić w piecu, na sam spód kładzie się podpałkę, na to rozpałkę z drewnem, a dopiero na to węgiel. Ten sposób jest wysoko nieefektywny, ponieważ powoduje obniżenie kaloryki węgla. Przez taki niewłaściwy sposób rozpalania w piecu tracisz energię oraz pieniądze.
Położony na wierzch nierozpalony węgiel osusza się i traci parę wodą. Rozpalanie do dołu generuje też dużą ilość czarnego, smolistego dymu. Ma on właśnie taki odcień, bo wraz z nim przez komin ucieka Ci do 30% opału.
Jednak chodzi tu nie tylko o technikę rozpalania, ale i dokładania do pieca. Jeżeli zwyczajnie wrzucasz nowy węgiel na rozpalony żar, rozpoczynasz ten sam proces. Spalane na dole paliwo wysusza węgiel z góry i konsumuje go bezproduktywnie. Jeżeli nadal zamierzasz palić metodą od góry, staraj się dokładać do pieca niewielkie ilości opału, czyli małymi porcjami.
2. Metoda od dołu
To zdecydowanie bardziej energooszczędny sposób, jak palić węglem bez dymu. Tzw. palenie bez dymu to rozpalanie w kotle od góry. Żeby napalić w piecu, na samym dole połóż węgiel, na niego ułóż drewno, a na sam wierzch połóż rozpałkę. Żar zacznie tworzyć się u góry i stopniowo zacznie zajmować kolejne pokłady węgla znajdującego się poniżej.
Dlaczego palenie od dołu to tzw. czyste spalanie węgla? Ciepłe powietrze z żaru cały czas unosi się ku górze, nie przechodząc przez warstwy nierozpalonego jeszcze węgla. Cały dym, który powstaje podczas palenia w piecu węglowym spala się, a do komina dostają się głównie gazy bezbarwne.
A jak dokładać opał w tym systemie? Niestety nie jest to możliwe. Za każdy razem musisz od nowa rozpalać w piecu, ponieważ nie można dołożyć do pieca od dołu. To główny minus, a właściwie dyskomfort tej metody.
3. Metoda krocząca
A jak palić w piecu węglowym metodą kroczącą? To metoda pośrednia, pomiędzy paleniem od dołu a paleniem od góry. W piecu najlepiej rozpalić metodą od góry − tu zasadniczo nie ma różnic. Zaleca się jednak rozpalić z użyciem niewielkiej ilości opału. W metodzie kroczącej można dokładać do pieca. Należy wtedy przegarnąć żar do tyłu kotła, odsunąć go na bok, a następnie dołożyć niewielką porcję opału obok. Węgiel zaczyna się więc palić niejako od boku.
To także dobry sposób, jak palić węglem bez dymu, choć uznaje się, że to brudniejsza metoda niż palenie od góry. Palenie kroczące stanowi kompromis − efektywniejsze rozpalanie łączy się tu z możliwością cyklicznego dokładania do pieca na zapas.
Zobacz też: Wybieramy opał do kotła centralnego ogrzewania
Jaki węgiel wybierać?
Jak palić węglem, aby robić to w sposób najbardziej efektywny. Metoda rozpalania tu ma duże znaczenie. Jednak bardzo ważna jest również jakość opału. O cenie ogrzewania domu i wody za pomocą węgla decyduje przede wszystkim tzw. kaloryczność węgla. Im wyższa kaloryczność, tym opał dostarcza większą ilość energii.
Warto wiedzieć, że im mniejsze ziarna węgla, tym mniejsza wartość opałowa. Zanim kupisz opał, sprawdź dokładnie zalecenia producenta Twojego pieca. Być może nie każdy rodzaj węgla będzie nadawał się do spalania w Twojej instalacji.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź, od czego zależy zawartość węgla w węglu.
Palenie bez dymu? Tak się da!
Jak palić węglem w piecu, aby nie generować szkodliwych spalin i oszczędzić na ogrzewaniu? Na Zachodzie poleca się przede wszystkim technikę rozpalania w piecu od góry. To sposób na palenie bez dymu oraz na to, jak palić w piecu węglowym w sposób energooszczędny.