Domowe zastosowanie i właściwości amoniaku
Amoniak to niedrogi, wydajny środek, posiadający wiele ciekawych domowych zastosowań. Oto garść informacji o tym, czym jest amoniak i do czego możemy go wykorzystać.
MalowanieNazwa i pochodzenie amoniaku
Amoniak jest nieorganicznym związkiem chemicznym azotu i wodoru (wodorek azotu NH3). Pierwszy związek amoniaku został otrzymany (z wielbłądzich odchodów) w pobliżu świątyni Amona, na terenie dzisiejszego Egiptu (332 lata p. n. e.),stąd też wzięła się jego nazwa.
Ogólne zastosowanie i właściwości amoniaku
Najszersze zastosowanie amoniak znajduje w przemyśle, przy produkcji nawozów sztucznych, otrzymywaniu kwasu azotowego, a także przy produkcji węglanu sodu (tzw. sody amoniakalnej). Używany jest również przy wytwarzaniu syntetycznych tkanin, cyjanowodoru czy materiałów wybuchowych. Stosowany jest też jako czynnik chłodniczy, ale również jako składnik soli trzeźwiących.
Amoniak bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie i tworzy tzw. wodę amoniakalną. Jest łatwo rozpoznawalny i wyczuwalny ze względu na swój specyficzny zapach.
Warto pamiętać, że amoniak jest palny, chociaż w dość wysokiej temperaturze(samozapłon może nastąpić dopiero przy około 630 stopniach Celsjusza).
Domowe zastosowanie amoniaku
Gospodynie domowe nauczyły się wykorzystywać właściwości amoniaku do wielu czynności porządkowych, odświeżających czy regenerujących. Oto niektóre z nich:
1. Amoniak zlikwiduje nieprzyjemne zapachy farb po przeprowadzonym remoncie. Wystarczy w pomieszczeniu postawić naczynie napełnione amoniakiem, a pochłonie on niechciane wonie.
2. Z pomocą amoniaku wyczyścimy glazurę i pozbawimy ją ewentualnych śladów pleśni i wszelkich nalotów. Należy zmieszać pół szklanki amoniaku z 4 litrami wody i otrzymanym roztworem zmywamy nieświeżą glazurę. Takim samym roztworem skutecznie usuniemy także tłuste plamy z betonu.
3. W podobny sposób usuwamy naloty z mydła lub tłuszczu ze zlewów, wanny czy umywalki. Sporządzamy w tym celu roztwór z 1 łyżki amoniaku i 4 litrów wody. Po umyciu urządzeń takim środkiem, dokładnie spłukujemy je wodą.
4. Szklanka amoniaku rozpuszczona w 2 litrach ciepłej wody umożliwi nam usunięcie plam z dywanów, chodników, obić mebli czy tapicerki samochodowej. Moczymy brudne miejsca gąbką nasyconą przygotowanym roztworem, pozostawiamy do samoistnego wyschnięcia. Przy opornych plamachczynność tę ponawiamy.
5. Myjemy szyby roztworem 1 szklanki amoniaku z 3 szklankami wody. Okna po zastosowaniu takiego środka będą czyste i pozbawione kłopotliwych smug.
Amoniak umożliwi nam skuteczne wyczyszczenie piekarnika:
Koncentrat do mycia- wprzypadku piekarnika elektrycznego – powinniśmy nagrzać go do około 65 stopni i wyłączyć. Na najwyższym poziomie ustawiamy miseczkę z amoniakiem, a na najniższym – garnek z wodą. Zamykamy i zostawiamy tak nasz piekarnik na noc. Po wyjęciu pojemników i wywietrzeniu, zmywamy wnętrze roztworem amoniaku z dodatkiem kilku kropli płynu do mycia naczyń. Odejdą wszelkie, nawet najstarsze przypalenia.
- piekarnik gazowy – przed procesem czyszczenia, przebiegającym tak samo, jak w przypadku piekarnika elektrycznego, powinniśmy koniecznie sprawdzić, czy dopływ gazu jest na pewno zatrzymany.
- ruszt piekarnika – żeby pozbyć się z niego wszelkich przypalonych resztek, warto zanurzyć go w roztworze amoniaku i zostawić w nim na około 15 minut. Potem wystarczy wypłukać i wytrzeć do sucha.
6. Amoniakiem wyczyścimy zakopcone drzwi kominka – należy w tym celu zmieszać łyżkę amoniaku, 2 łyżki octu oraz 1 litr ciepłej wody. Najlepiej przelać miksturę do pojemnika ze spryskiwaczem. Po krótkiej chwili spryskaną powierzchnię szyby kominkowej ścieramy szmatką lub miękkim papierowym ręcznikiem. Przy silnych zabrudzeniachmożna czynność powtórzyć.
7. Usuwamy śniedź z przedmiotów i części wykonanych z mosiądzu lub srebra, poprzez delikatne szorowanie namoczoną w amoniaku szczoteczką. Nadmiar płynu usuwamy miękką szmatką lub irchą.
8. Amoniak przywróci blask naczyniom i przedmiotom wykonanym ze szkła kryształowego. Powinno się je przetrzeć ściereczką lub szczoteczką zamoczoną w roztworze kilku kropli amoniaku z 2 szklankami wody. Następnie rzeczy te opłukujemy i wycieramy miękką szmatką.
9. Z pomocą amoniaku zwalczymy mole kuchenne. Wystarczy, że wymyjemy wszystkie szafki, szuflady i inne zakamarki roztworem 1 szklanki amoniaku i 2 litrów wody. Pozostawiamy wszystko otwarte do czasu naturalnego wyschnięcia.
Data publikacji: 28.01.2016
Doradca Dział Narzędzia
Dział Narzędzia
Produkty powiązane