Do czego można wykorzystać płatki kwiatów ogrodowych?
Płatki kwiatów ogrodowych są nie tylko dekoracją ogrodu, ale także mogą znaleźć szereg innych, ciekawych zastosowań. Oto kilka pomysłów na interesujące wykorzystanie płatków kwiatów.
Jedz kwiaty na zdrowie!
To, że kwiaty są jadalne, nie powinno nas dziwić, tym bardziej że powszechnie spożywamy kwiaty ziół i warzyw – wymieńmy choćby kalafior, karczochy czy też goździki lub szafran. Często też spożywane są np. kwiaty jaśminu, jabłoni i czarnego bzu. Jednak warto wiedzieć, że wiele roślin ozdobnych hodowanych w naszych ogrodach posiada jadalne kwiaty, których z powodzeniem możemy użyć do wzbogacenia smaku i dekorowania podawanych potraw. Mogą być podstawą sosów, placuszków, zup czy sałatek, świetnie też nadają się na konfitury czy przeciery. Z płatków przyrządzimy również aromatyczne syropy, np. syrop fiołkowy czy z jaśminu.
Uwaga, pamiętajmy, aby nigdy nie spożywać kwiatów, które mogły być opryskiwane pestycydami czy innymi środkami chemicznymi, unikajmy też roślin, które rosły w pobliżu ruchliwych dróg. Ponadto nigdy nie używajmy płatków z roślin nabytych w kwiaciarni, gdyż posiadają one wiele substancji, których spożycie może być niebezpieczne.
Unikajmy też płatków, które są nadpsute i na których widoczne są objawy choroby. Pamiętajmy też, że niektóre gatunki nie nadają się do spożycia – nie tylko mogą uczulać, ale mogą też być silnie toksyczne, a wręcz trujące. Zanim zdecydujemy się spożyć płatki danej rośliny, upewnijmy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Co można zrobić z płatków kwiatów?
Przecier z płatków
Przygotujemy go na przykład z płatków róży, maciejek czy też innych jadalnych kwiatów. Wystarczy w moździerzu utrzeć surowe płatki z cukrem, a jeśli chcemy uniknąć goryczki z płatków róż, możemy odciąć ich jasne końcówki. Jeśli mamy ich bardzo dużo, aby przyspieszyć prace, można je też po prostu zmiksować. Mieszankę najlepiej skropić odrobiną soku z cytryny lub dodać kwasek cytrynowy, który pozwoli zachować soczysty kolor płatków. Zamiast cukru można użyć także miodu lub stewii.
Konfitura z płatków
Z płatków można też zrobić pyszną i aromatyczną konfiturę, wystarczy przygotować około 1 kg świeżych płatków, a także około 1,5 kg cukru i pół litra wody. Następnie do wody dodajemy cukier, całość zagotowujemy, uzyskując gęsty syrop, a następnie dodajemy do niego utarte płatki i gotujemy do czasu, aż te się zeszklą. Przelewamy konfiturę do dekoracyjnych słoiczków i odstawiamy w zacienione miejsce.
- Kwiaty świetnie nadają się do sałatek, sprawiając, że wyglądają one świeżo i wiosennie. Często stosuje się w tym celu kwiat dyni, nasturcje lub np. storczyk tajski.
- Płatki można także suszyć – luźno rozłożone, najlepiej w nasłonecznionym, przewiewnym miejscu, tak aby się nie psuły. Płatki możemy także mrozić – dzięki temu zachowamy ich smak i aromat i będziemy mogli je wykorzystać także zimą, na przykład dodając je do deserów lub do gorącej herbaty.
- Stosując płatki kwiatów, możemy też stworzyć ulubione mieszanki herbaciane. Nie tylko rozgrzeją nas w chłodne dni, ale działają zbawiennie na nasze zdrowie i urodę. Na przykład herbata z bratka poprawi wygląd naszej skóry i oczyści nasz organizm z toksyn, pomaga też w walce z trądzikiem. Napar doskonale nadaje się także jako łagodzący okład na skórę. Podobno świetnie leczy też dolegliwości związane z syndromem dnia następnego. Właściwości przeciwzapalne będzie miał za to wywar z rumianku – nadaje się on zarówno do picia, jak i jako środek do parowej inhalacji. Doskonałe właściwości ma także herbatka z hibiskusa czy płatków jaśminu.
Uwaga, przy doborze i sprawdzaniu tego, czy kwiaty nadają się do spożycia, zawsze kierujmy się nazwami botanicznymi, a nie zwyczajowymi (np. jaśmin to nie to samo co jaśminowiec, groszek zielony jest jadalny, a groszek pachnący – trujący).