Czy grill gazowy jest bezpieczny?
Coraz częściej słyszy się o tym, że grill gazowy jest świetną alternatywą dla tego tradycyjnego, opalanego brykietem. Czy jednak korzystanie z tego urządzenia jest w pełni bezpieczne? Odpowiedź na to i inne pytania dotyczące grilla gazowego znajdziemy w tym artykule!
Jak przeprowadzić próbę szczelności systemu gazowego?
Praca z butlą gazową zawsze niesie za sobą pewne ryzyko. Możemy jednak podwyższyć nasze bezpieczeństwo, sprawdzając szczelność systemu przed użyciem – a zwłaszcza po przenoszeniu urządzenia, gdyż może to spowodować poluzowanie połączeń. Pomoże nam w tym przeprowadzenie tzw. próby szczelności – zobaczmy, jak to zrobić krok po kroku!
1. Podłączmy regulator i przewód gazu do napełnionej butli. Upewnijmy się, że wszystkie kurki na urządzeniu są przekręcone na pozycję OFF.
2. Przygotujmy roztwór z wody i detergentu w proporcji 1:1.
3. Odkręćmy zawór butli z gazem i posmarujmy całą jego powierzchnię wcześniej przygotowanym roztworem mydlin.
4. Włączmy grill. Jeśli przewód gazowy będzie nieszczelny, przy zaworze pojawią się pęcherzyki powietrza.
5. W tej sytuacji powinniśmy odłączyć dopływ gazu zaworem odcinającym, mocniej zacisnąć złączkę i sprawdzić jeszcze raz. Jeśli gaz nadal się ulatnia, należy zrezygnować z użytkowania urządzenia i oddać je do serwisu – dalsze grillowanie może być bowiem niebezpieczne.
Przeczytaj także: Jak grillować? Poznaj metody i zasady grillowania
Uwaga! Pamiętajmy o tym, że ciśnienie butli z gazem napełnianych w Polsce wynosi 3700 Pa i różni się od ciśnienia stosowanego chociażby w Niemczech. Jeśli więc podłączymy taką butlę z gazem do zagranicznego grilla, możemy doprowadzić do jego uszkodzenia. |
Nie zapominajmy o tym, aby próbę szczelności przeprowadzać zawsze na świeżym powietrzu, gdzie gaz będzie mógł szybko się ulotnić. Nigdy nie sprawdzajmy też tego przy użyciu zapalonej zapałki – nietrudno wtedy o wybuch, który może mieć poważne skutki.
Bezpieczne użytkowanie grilla gazowego – praktyczne porady
Oto garść wskazówek, które zapewnią nam bezpieczeństwo podczas korzystania z grilla gazowego:
- grill gazowy może być używany jedynie na świeżym powietrzu lub w zamkniętym pomieszczeniach, które są wyposażone w sprawną i wydajną wentylację;
- stawiajmy urządzenie na stabilnym, płaskim, niepalnym podłożu;
- nigdy nie przenośmy rozpalonego grilla;
- starajmy się, aby butla z gazem zawsze była odsunięta od samego urządzenia na maksymalną odległość, na jaką pozwala wężyk;
- grill gazowy powinien być odsunięty na ok. 1 m od wszystkich łatwopalnych przedmiotów.
Zobacz też: Ognisko w ogrodzie – przepisy, budowa i rodzaje palenisk
Czy grillowane potrawy nasiąkną zapachem gazu?
Każdy z nas z pewnością kocha lekko słodki, drzewny aromat, który roztaczają wokół siebie potrawy grillowane na klasycznym brykiecie. Czy jednak w sytuacji, gdy będziemy grillować na grillu gazowym, jedzenie nie nasiąknie nieprzyjemnym zapachem gazu? Okazuje się, że musimy się tym martwić.
Za nieprzyjemny zapach propanu czy propan-butanu odpowiada etanotiol – dodaje się go do czystego gazu po to, by łatwiej wyczuć jego ewentualny wyciek. Jeśli grill funkcjonuje prawidłowo, gaz spala się na dwutlenek węgla, ciepło i parę wodną – nie wpłynie więc na smak ani zapach jedzenia.