Czas na wykopki – kiedy zbierać ziemniaki?
Tego warzywa nikomu nie trzeba przedstawiać – ziemniak jest najczęściej pojawiającym się warzywem na polskich stołach. Oprócz walorów smakowych jego bulwy posiadają również cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Warzywo nie jest skomplikowane w uprawie, więc możemy je sadzić na własne potrzeby na działce, w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie. Kiedy zaczynamy wykopki?
czas na wykopkiOdmiany ziemniaków
W zależności od czasu upływającego od wysiewu do zbioru, ziemniaki grupuje się na odmiany bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne oraz późne, czyli plon główny. W uprawach przydomowych warto uprawiać bulwy wczesne, jeśli lubimy smak wiosennych nowalijek. Późne odmiany są wskazane, gdy zależy nam na zebraniu plonów na całą zimę. Do uprawy na działce polecane są popularne odmiany, takie jak Irga czy Irys
Kiedy wykopki?
Okres wegetacji ziemniaka trwa zwykle od 3 do około 4,5 miesięcy. Z tak zwanych młodych ziemniaków możemy cieszyć się już pod koniec czerwca (ok. 90 dni od posadzenia). Zbieramy je, gdy części zielone zaczynają kwitnąć, ostrożnie wybierając największe bulwy. Plon główny pozostawiamy w gruncie jak najdłużej. Późnym latem wycinamy łęty, czyli nadziemne części ziemniaka, i pozostawiamy bulwy w ziemi na kolejne 2 tygodnie, aby je zahartować. W zależności od odmiany, wykopki przeprowadzamy w terminie od połowy sierpnia do końca września.
W ciepłych rejonach Polski, gdzie do późnej jesieni nie ma obaw o wystąpienie przymrozków, wykopki możemy odłożyć nawet do 10 października w przypadku odmian późnych. Jak sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe do wykopków? Jeśli bulwa osiągnęła już pełną dojrzałość, jej skórka nie ściera się pod naciskiem kciuka, a część nadziemna rośliny zaczyna obumierać.
Zbiory ziemniaków
Zabierając się do zbiorów młodych ziemniaków, odgarnijmy kopczyk i wybierajmy ostrożnie bulwy widłami lub sztychówką. Wyjmujemy największe bulwy, po czym zasypujemy dołek, aby w miarę upływu czasu plon się powiększał. Ziemniaki późne wykopujemy zawsze w dni suche i słoneczne – ziemia powinna mieć temperaturę wyższą niż 10 stopni Celsjusza i nie może być wilgotna. W przeciwnym wypadku ziemniaki są narażone na uszkodzenia i gnicie, a także zmniejsza się dokładność zbioru.
Po wykopaniu bulw pozostawiamy je na słońcu na ok. 2 godziny, aby podeschły. Należy uważać na uszkodzenia mechaniczne, które potęgują infekcje bakteryjne i powodują duże straty w plonach. W mniejszych uprawach nie stosuje się zwykle zbioru kombajnowego, przy którym częściej dochodzi do uszkodzeń. Ziemniaki na przydomowej działce możemy zbierać ręcznie lub po wykopaniu kopaczką. Można używać też łopaty, wbijając ją wokół rośliny i unosząc na niej bulwy. Podczas kopania i przygotowywania warzyw do przechowywania usuwajmy ze zbiorów bulwy z objawami chorobowymi w celu uniknięcia rozprzestrzeniania się choroby.
Przechowywanie ziemniaków
Wczesne ziemniaki nie nadają się do dłuższego przechowywania, ponieważ tracą smak, więdną i zielenieją. Dlatego spożywamy je od razu po zbiorach. Późne odmiany gromadzimy w suchym i zabezpieczonym przed mrozem pomieszczeniu do 6 miesięcy. Pamiętajmy, aby ich nie myć przed przechowywaniem. Idealnym miejscem będzie dla nich piwnica. Do ich przechowywania najlepiej nadają się skrzynki i wiaderka, do których łatwo dociera powietrze.
Data publikacji: 29.09.2016