Chcesz zwiększyć plony? Zobacz, jaki nawóz pod warzywa wybrać

Własny ogródek warzywny to wspaniały sposób na rozpoczęcie swojej przygody z ogrodnictwem. Jeśli chcesz, żeby Twoje rośliny wydały zdrowe, bogate i wysokie plony musisz o nie odpowiednio zadbać. Nawozy, to świetny sposób na użyźnienie gleby i  dostarczenie warzywom wszystkich potrzebnych im składników pokarmowych. Zobacz, jak możesz zadbać o uprawę na wiosnę oraz jaki nawóz pod warzywa wybrać do swojego ogródka!

nawóznawóznawóznawóz

Zakładanie własnego warzywnika – jak dbać o warzywa na wiosnę?

Własny ogródek często pomaga w lekkim urozmaiceniu swoich żywieniowych preferencji. Żeby jednak wyprodukowane przez ciebie warzywa i owoce nadawały się do jedzenia, należy zadbać o kilka rzeczy, które zagwarantują im ten zdrowy wzrost. Zobacz, jakie obowiązki wiążą się z założeniem warzywnika. 

Wiosną warto zacząć od przekopania starej ziemi i usunięcia chwastów powstałych pomiędzy sezonami. Przy uprawie warzyw żyzność gleby i struktura podłoża ma ogromne znaczenie. Bez takiego przygotowania trudno będzie zasadzić jakąkolwiek zieleń. 

Nie możesz również zapomnieć o dodatkowym organicznym materiale, który już na wstępie dostarczy roślinom niezbędne składniki. Jakie będą odpowiednie nawozy stosowane przed założeniem warzywnika?

Na samym początku wystarczą naturalne nawozy. Oczywiście, powinniśmy je dopasowywać bezpośrednio pod poszczególne gatunki warzyw. Na nowej glebie, jeszcze przed posadzeniem jakichkolwiek roślin, dobrze sprawdzi się uniwersalny, wieloskładnikowy nawóz. 

Wybierając rośliny do swojego ogródka, koniecznie sprawdź ich potrzeby. Konkretne gatunki warzyw mogą mieć duże wymagania pokarmowe. Nie wszystkie okazują się łatwe w pielęgnacji, a niektóre sprawiają dużo problemów nawet profesjonalnym ogrodnikom. Przed rozpoczęciem uprawy, postaraj się o jak najdokładniejszy research tematu. 

Sadzenie ukończone? Teraz wystarczy podlewanie i regularne monitorowanie zdrowia Twoich roślin. Jeśli pojawiają się szkodniki, nie bój się sięgnąć po specjalne środki ochronne. Pamiętaj również o okazjonalnym zasilaniu warzyw nawozami. O konkretnych typach i rodzajach opowiemy więcej w kolejnych akapitach!

nawóznawóznawóznawóz

Skuteczność nawozów organicznych i nawozów ekologicznych – oborniki i komposty

Dość często specyfiką uprawianych warzyw są ich bardzo konkretne preferencje. Na szczęście rodzajów nawozów jest naprawdę wiele. Od naturalnego kompostownika, po oborniki granulowane do nawozów pełnych sztucznych składników mineralnych. Zacznijmy jednak od tych bardziej naturalnych wytworów. Jakie rozróżniamy nawozy zielone?

Szeroko rozpoznawalnym nawozem organicznym okazuje się kompost, inaczej zdegradowane organiczne materiały roślinne. Często uzyskujemy go w kontrolowanym procesie kompostowania tych właśnie składników. To prosty, ale skuteczny nawóz, który jest obfity m.in w azot, niezbędny do wzrostu plonów. Jest on również pełen mikroorganizmów, które wspierają różnorodność i mikrobiologię gleby.

Kompostownikiem wyprodukowanym całkowicie z materiałów zwierzęcych jest za to gnojówka. Inaczej przefermentowany mocz, który następnie rozcieńcza się z wodą. Brakuje mu jednak paru ważnych składników odżywczych, które należy uzupełniać innymi nawozami. Wpływa na poziom pH i zasolenie gleby, na które należy uważać przy wiosennych uprawach. Jest za to dość uniwersalny. Świetnie sprawdzi się do podlewania najprostszych warzyw takich jak ogórki czy pomidory. Dobrze nawiezie również kwiaty ozdobne i krzewy owocowe.

Obornik to kolejny ekologiczny nawóz do warzyw. Najczęściej spotyka się mieszanki bydlęce i końskie. Obornik jest bardzo bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak fosfor i potas. Obie te substancje organiczne są potrzebne do regularnego wzrostu roślin. Fosfor odpowiada w większości za rozwój i owocowanie. Za to potas okazuje się niezbędny w regulacji procesów wodnych. W sklepach takie nawozy dostępne są w granulowanych wersjach. Nie tracą na swoich wartościach odżywczych, ale nie wydzielają też nieprzyjemnego zapachu. W przypadku warzyw należy jednak uważać z jego dawkowaniem. Dla niektórych gatunków może okazać się za ciężki. 

Bogaty w magnez i wapń jest za to węgiel drzewny i brunatny. Rozkłada się on znacznie dłużej niż kompost czy obornik oraz pomaga w rozluźnianiu zbitej ziemi i innych procesach glebotwórczych. 

Azot, fosfor, potas, wapń i magnez to niezwykle ważne składniki, które szybko poprawiają parametry upraw i zwiększają odporność roślin. Nawozy naturalne zazwyczaj są bogate w pojedyncze minerały. Żeby dostarczyć roślinom niezbędne składniki pokarmowe, należy odpowiednio łączyć je ze sobą. Wiele osób twierdzi, że warzywa należy wzmacniać tylko i wyłącznie nawozami ekologicznymi. Są one bezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Czy musimy się jednak obawiać wytworów chemicznych?

Czy warto nawozić warzywa i rośliny nawozami mineralnymi?

Pojawia się wiele wątpliwości związanych z używaniem chemicznych nawozów do uprawy warzyw i owoców, które później spożywamy. Są to jednak stare, nieprawdziwe stereotypy, które powstrzymują nas od próbowania wszelkich nowości. Chemiczne nawozy, to często produkty zaprojektowane z myślą o konkretnych roślinach, warzywach czy owocach. Stosowane w odpowiednich dawkach nie stanowią żadnego zagrożenia dla nas i dla naszych siewów. Wytłumaczmy jednak sobie, czym one są. 

Nawozy chemiczne to wzbogacone o dodatkowe minerały odpowiedniki nawozów organicznych. Czasami nowe rośliny charakteryzuje duży niedobór składników. W takich przypadkach potrzebują one błyskawicznej interwencji, pewnej bomby witaminowej, która postawi je na nogi. W takich przypadkach bardzo dobrze sprawdzą się chemicznie regulowane nawozy mineralne. Pojawia się jednak pytanie, jaki preparat sztuczny pod warzywa będzie odpowiedni?

Nawozy chemiczne często skupiają się na jednym konkretnym pierwiastku. Niektóre sprawdzają się lepiej jeszcze przed rozpoczęciem faktycznej uprawy roślin, inne działają świetnie w każdej sytuacji. 

Co sprawdzi się na początku? 

Przed okresem sadzenia ogrodnicy często inwestują w nawozy wapniowe, które wpływają na poziom pH gleby. Za to nawozy fosforowe chwyta się na końcu, lub na początku okresu, w którym zakorzeniają się nasze rośliny.

Co okaże się odpowiednie w późniejszym okresie rozwoju?

Wiosną i latem dość powszechne stają się nawozy azotowe, które powodują intensywny wzrost roślin i obfite plony. Parametry upraw poprawiają jeszcze nawozy magnezowe. Co będzie dobre na ochronę przed chorobami i szkodnikami? Nawozy potasowe

Oczywiście, w sieci i wielu sklepach stacjonarnych znajdziesz specjalne mieszanki, które zawierają w sobie wszystkie potrzebne substancje. Czasami warto jednak stosować nawozy, które odpowiadają bezpośrednio potrzebom Twoich roślin. Jeśli jednak zależy Ci na szybkim rezultacie, nawozy tego typu mogą okazać się Twoim przyjacielem. 

nawóznawóznawóznawóz

Twoim celem jest wysoki plon? Zobacz, jak odpowiednio dobrać nawóz do swoich roślin

Wysoki plon? Odpowiedzią na Twoje pytanie będą nawozy bogate w związki azotowe i formy amonowe. To one odpowiadają za pobudzony wzrost roślin i ich obfitość. Pozytywnie na parametry wzrostu może wpłynąć również nawóz magnezowy

Do nawożenia warzyw należy podejść z odpowiednią wiedzą i pewną dozą cierpliwości. Warzywa to rośliny, które potrzebują dużo uwagi ze strony swoich ogrodników. Warto zainteresować się tym tematem jeszcze przed rozpoczęciem uprawy warzyw. W ten sposób będziesz w stanie zadbać najpierw o glebę. Dowiesz się jaki nawóz wybrać pod konkretne gatunki roślin. Które specyfiki przydadzą się na początku siewu, a które warto stosować przez cały sezon. 

To od Ciebie zależy, czy preferujesz rozwiązania naturalne, czy dodatkowo wzbogacone chemicznymi pierwiastkami. Nawożenie organiczne może okazać się trochę bardziej czasochłonne i delikatne. Nie narażamy się jednak na powikłania zdrowotne spowodowane na przykład złym dawkowaniem produktu. 

Za to produkty stworzone sztucznie często zawierają określoną ilość składników odżywczych i pozytywnie wpływają również na szybkość rosnących plonów. Czasami najlepiej połączyć tradycyjne metody z nowoczesnymi technikami. Nawozy organiczno-mineralne mogą okazać się złotym środkiem, który ułatwi Ci drogę do pięknych i zdrowych warzyw. 

Data Publikacji: 31.05.2024