Budowa grilla ogrodowego
Stacjonarny, wymurowany grill w przydomowej przestrzeni oznacza trwałość, zdecydowanie większy komfort użytkowania w porównaniu do standardowych urządzeń oraz ponadczasowy charakter. Co warto wiedzieć o jego budowie?
Odpowiednie miejsce
Pierwszym krokiem w budowie grilla ogrodowego jest znalezienie odpowiedniego miejsca. Powinniśmy pamiętać o tym, że taki grill jest montowany na stałe i ewentualny demontaż może być sporym problemem. Na wybudowanie takiego grilla możemy zdecydować się nawet na przydomowym tarasie, co z pewnością będzie bardzo wygodnym rozwiązaniem ze względu na łatwą dostępność wszystkich niezbędnych środków do urządzenia grilla. Może to być kłopotliwe, jeśli zdecydujemy się na budowę w oddalonej od naszego domu części ogrodu, ale z drugiej strony taki grill będzie miał bardziej „swojski” klimat. Bardzo ważne jest to, aby wybrane przez nas miejsce było w pełni funkcjonalne, głównie, jeśli chodzi o swobodną przestrzeń do przygotowywania potraw oraz biesiadowania wraz z gośćmi.
Odpowiednie materiały
Bardzo istotny jest wybór materiałów, z jakich nasz grill zostanie zbudowany. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, że powinno być to produkty odporne na warunki panujące na zewnątrz (głównie mróz) oraz spełniające podstawowy wymóg – odporność na działanie wysokich temperatur. Do wznoszenia ścianek najczęściej stosowane są cegły klinkierowe oraz kamień – głównie twarde, naturalne skały takie jak granit, porfir czy sjenit. Do budowy ścianek możemy wykorzystać też bloczki betonowe i silikatowe. Jeśli nasz projekt uwzględnia też budowę komina, godne polecenia jest zastosowanie cegły szamotowej, która jest ogniotrwała i wyjątkowo odporna na szybkie zmiany temperatur. Pamiętajmy o tym, że możemy użyć tych samych materiałów, z których wykonany jest inny element naszej posesji, np. klinkierowe ogrodzenie – wówczas doskonale wkomponujemy grilla w otoczenie. Taka zasada nie dotyczy wyboru odpowiednich materiałów na ruszt oraz palenisko, które są równie istotne. Tutaj powinniśmy postawić przede wszystkim na produkty nierdzewne i trwałe, a do takich należy kuta i kwasoodporna stal.
Budować czy nie budować?
Jeśli nie posiadamy zbyt wiele czasu oraz brak nam podstawowych umiejętności murarskich, warto jest postawić na zakup gotowego grilla stacjonarnego, który znajdziemy w naszym sklepie. Montaż takiego urządzenia nie zabierze nam dużo czasu i co najważniejsze, będzie ono od razu gotowe do użycia. Samodzielne wykonanie pozwala nam zaś na zrealizowanie projektu dopasowanego do naszych konkretnych potrzeb oraz przyniesie nam zdecydowanie więcej satysfakcji.
Jak to zrobić?
Po wybraniu odpowiedniego miejsca oraz materiałów przychodzi czas na sporządzenie pożądanego przez nas projektu grilla. Na jego podstawie wyznaczamy zarys grilla i zgodnie z nim wykopujemy dół pod fundament, którego głębokość powinna wynosić około 60 cm. Jeśli osadzamy grilla na płycie fundamentowanej, to powinniśmy wykonać wykop na głębokość około 30 centymetrów i wyłożyć go żwirem, a następnie wylać i dokładnie wyrównać warstwę betonu. Prace murarskie rozpoczynamy po okresie około 2 tygodni, pozostawiając fundament do pełnego związania. W tym czasie warto jest przygotować ruszt oraz szufladę paleniska, które również można kupić gotowe – czasami konieczne okazuje się zamówienie ich na wymiar w zakładzie ślusarskim.
Następnym krokiem jest przygotowanie odpowiedniej zaprawy i ułożenie na niej pierwszej warstwy cegieł lub kamieni. Należy pamiętać o tym, że pomiędzy kolejnymi warstwami umieszczamy elementy dystansowe, których pozbywamy się dopiero po ułożeniu następnej warstwy. Bardzo istotne jest to, aby kolejne cegły układać z przesunięciem o połowę długości w stosunku do poprzedniej warstwy. W miejscu, w którym ma powstać blat, uprzednio umieszczamy zastępczy element, a cegły układamy prostopadle do poprzedniej warstwy.
Kolejnym etapem jest umieszczenie w grillu płyty paleniska, a między kolejnymi warstwami cegieł ceowników, które będą prowadnicami rusztu. Ruszt jesteśmy w tanie umieścić również na wmurowanych w ścianki bolcach, aczkolwiek zamocowanie go na prowadnicach z ceowników jest zdecydowanie bardziej komfortowym rozwiązaniem, które pozwoli nam z łatwością wyjmować ruszt i umieszczać go w konkretnej odległości od ognia. W miejscu paleniska umieszczamy płytę odpowiednich wymiarów, w których możemy zrobić kilka niewielkich otworów, dzięki którym uzyskamy lepszy proces spalania. Po zakończeniu wszystkich prac powinniśmy znów odczekać do czasu, aż konstrukcja będzie w pełni utrwalona.