Przejdź do głównej treści

Bluszcz pospolity

Bluszcz pospolity, z łac. Hedera helix, jest długowiecznym pnączem z rodziny araliowatych. Pochodzi z Europy i Azji Mniejszej. Obecnie jest hodowany na całym świecie, również jako roślina doniczkowa. Jego cechą charakterystyczną jest wiecznie zielona łodyga – pnąca lub płożąca się na długość sięgającą 20-30 m. Ma butelkowozielone liście ułożone w kształt mozaiki.

To roślina niezwykle wdzięczna w uprawie. Nadaje się do każdej gleby, choć najbardziej lubi te świeże, zasadowe, lekko wilgotne i bogate w wapń. Nie preferuje z kolei zbyt intensywnego słońca, dlatego najlepiej hodować ją w miejscach zacienionych.

Rozmnaża się przez sadzonki pędowe, czyli szczytowe młode pędy, które należy uciąć na długość ok. 10 cm. Następnie należy je umieścić w doniczce z próchniczną glebą, przykryć folią i ustawić na parapecie okna, pozostawiając na około 2-3 tygodnie do ukorzenienia się. Inną metodą rozmnażania jest wysiew lub odkłady, których dokonuje się wiosną – bezpośrednio do gruntu. Bluszcz nie przepada za przesadzaniem, dlatego sadzonki należy przenosić w nowe miejsce wraz z ziemią, w której się ukorzeniały. Roślinę tę należy zasadzić w odpowiednio przygotowanej glebie, wzbogaconej o torf lub kompost. Najlepszą porą na ten zabieg jest okres wegetacji, czyli wiosna i lato. Dwa razy do roku, najlepiej w maju i lipcu, należy dokarmić roślinę nawozem wieloskładnikowym.

Bluszcz nie ma specjalnych wymagań, jeśli chodzi o temperaturę powietrza, ale zimą może przemarzać, dlatego warto przykryć go igliwiem. Ponieważ roślina stanowi łatwy łup dla pasożytów i grzybów, warto profilaktycznie aplikować jej preparaty grzybobójcze, a gdy zostanie zainfekowana – usuwać na bieżąco chore liście.Bluszcz hodowany może być również w doniczce – nie wymaga wówczas regularnego podlewania, jednak należy pamiętać o tym, by co najmniej raz na dwa lata go przesadzić.

Bluszcz pospolity jest przede wszystkim rośliną ozdobną, której pnącza uatrakcyjnią każdy mur czy ogrodzenie, tworząc wiecznie zielony żywopłot. Jest to roślina trująca, w związku z czym nie należy jej dotykać gołymi rękoma ani spożywać. Odpowiednio przygotowana może jednak spełniać funkcje lecznicze i kosmetyczne.

Data publikacji: 16.05.2016