Przejdź do głównej treści

Begonie – najmodniejsze rośliny na taras i balkon

Begonie to przepiękne kwiaty, które kochamy za zachwycające kształty, kolory oraz formy płatków. Często są nazywane królowymi, ponieważ jak żaden inny kwiat urozmaicają nasze balkony i tarasy.

begonie

Begonia bulwiasta gatunków jest warta naszej uwagi nie tylko z racji swojej ogromnej popularności. To mieszaniec, który pochodzi od kilku dziko rosnących na terenach Ameryki Południowej odmian begonii.

Charakteryzuje się pięknymi, różnokolorowymi kwiatami (złotymi, pomarańczowymi, miedzianymi, białymi i różowymi) osadzonymi pojedynczo lub po kilka sztuk.

Kiedy kwitną?

Głównym okresem kwitnięcia tychże kwiatów są miesiące od lipca do października. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bulwy, możemy doprowadzić do ich kwitnienia nawet w maju.

Jak dzielimy?

Begonie można podzielić na 4 podstawowe grupy:

Wysokie – osiągają nawet 60 cm wysokości, ich łodygi są grube i twarde, a kwiaty duże,

Średnio wysokie – osiągające wysokość ok. 30-40 cm, również o dużych kwiatach,

Niskie i miniaturowe – osiągające wysokość do 25 cm, o dużej ilości drobnych kwiatów.

Jak pielęgnować?

begonia

Begonie możemy uprawiać w skrzyniach, pojemnikach oraz na rabatach (pod warunkiem że nie są one zbyt mocno nasłonecznione).

Kwiaty te mają duże wymagania glebowe. Potrzebują obecności żyznej i lekko kwaśnej gleby, która dodatkowo będzie także wystarczająco przepuszczalna.

Begonie lubią wilgoć, dlatego pamiętajmy o systematycznym ich podlewaniu. 

Begonie są także niezwykle wrażliwe na niskie temperatury i bardzo łatwo marzną, dlatego wystawia się je na zewnątrz dopiero pod koniec maja i chowa przed pierwszymi mrozami.

W okresie wzrostu i kwitnienia rośliny nawozi się nawozami mineralnymi. Unikajmy jednostajnego nawożenia azotem

Jak zimują begonie?

Przed nadchodzącą zimą należy wykopać begonie z ogrodu. Należy to wykonać bardzo delikatnie, tak by nie uszkodzić bulw. Podcinamy łodygi i liście na wysokości ok. 2-3 centymetrów. Tak przygotowane bulwy delikatnie czyścimy i osuszamy. Przechowujemy w suchym pomieszczeniu w temperaturze ok. 5 – 10 ᵒC.

Jak rozmnażać?

Podziału bulw możemy dokonać wczesną wiosną. Bulwy dzielimy tak, aby każda część po podziale miała przynajmniej jedno dobrze wykształcone oczko (mały pączek).