Begonie – najmodniejsze rośliny na taras i balkon
Begonie to przepiękne kwiaty, które kochamy za zachwycające kształty, kolory oraz formy płatków. Często są nazywane królowymi, ponieważ jak żaden inny kwiat urozmaicają nasze balkony i tarasy.
Begonia bulwiasta gatunków jest warta naszej uwagi nie tylko z racji swojej ogromnej popularności. To mieszaniec, który pochodzi od kilku dziko rosnących na terenach Ameryki Południowej odmian begonii.
Charakteryzuje się pięknymi, różnokolorowymi kwiatami (złotymi, pomarańczowymi, miedzianymi, białymi i różowymi) osadzonymi pojedynczo lub po kilka sztuk.
Kiedy kwitną?
Głównym okresem kwitnięcia tychże kwiatów są miesiące od lipca do października. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bulwy, możemy doprowadzić do ich kwitnienia nawet w maju.
Jak dzielimy?
Begonie można podzielić na 4 podstawowe grupy:
Wysokie – osiągają nawet 60 cm wysokości, ich łodygi są grube i twarde, a kwiaty duże,
Średnio wysokie – osiągające wysokość ok. 30-40 cm, również o dużych kwiatach,
Niskie i miniaturowe – osiągające wysokość do 25 cm, o dużej ilości drobnych kwiatów.
Jak pielęgnować?
Begonie możemy uprawiać w skrzyniach, pojemnikach oraz na rabatach (pod warunkiem że nie są one zbyt mocno nasłonecznione).
Kwiaty te mają duże wymagania glebowe. Potrzebują obecności żyznej i lekko kwaśnej gleby, która dodatkowo będzie także wystarczająco przepuszczalna.
Begonie lubią wilgoć, dlatego pamiętajmy o systematycznym ich podlewaniu.
Begonie są także niezwykle wrażliwe na niskie temperatury i bardzo łatwo marzną, dlatego wystawia się je na zewnątrz dopiero pod koniec maja i chowa przed pierwszymi mrozami.
W okresie wzrostu i kwitnienia rośliny nawozi się nawozami mineralnymi. Unikajmy jednostajnego nawożenia azotem
Jak zimują begonie?
Przed nadchodzącą zimą należy wykopać begonie z ogrodu. Należy to wykonać bardzo delikatnie, tak by nie uszkodzić bulw. Podcinamy łodygi i liście na wysokości ok. 2-3 centymetrów. Tak przygotowane bulwy delikatnie czyścimy i osuszamy. Przechowujemy w suchym pomieszczeniu w temperaturze ok. 5 – 10 ᵒC.
Jak rozmnażać?
Podziału bulw możemy dokonać wczesną wiosną. Bulwy dzielimy tak, aby każda część po podziale miała przynajmniej jedno dobrze wykształcone oczko (mały pączek).