Rozpałki do kominków – dlaczego warto z nich korzystać
Już niedługo ogień w naszych kominkach będzie pojawiał się niemal codziennie. Warto więc zadbać o to, by jego rozpalanie było łatwe, szybkie i nie powodowało dyskomfortu. Czym warto zastąpić starą gazetę bądź szczapki drewna, by móc cieszyć się ciepłem domowego ogniska?
Tradycyjne rozpałki – dlaczego z nich zrezygnować
Aby materiał opałowy stosowany w kominku mógł się zająć ogniem, nie wystarczy sama zapałka. Potrzebne jest coś, co przez dłuższą chwilę utrzyma płomień, by ten zdołał ogarnąć drewno. W tym celu od dziesiątek lat używa się papieru – zwykle starych gazet. Choć jest to metoda skuteczna, to nie należy do ekologicznych i praktycznych. Gazety, kartony i innego typu papier zawierają w składzie farby i kleje, które zanieczyszczają środowisko. Ich spalanie powoduje również powstawanie dużych ilości lotnego popiołu. Absolutnie niedopuszczalne jest również stosowanie podpałek w płynie oraz benzyny – wydzielają one nieprzyjemny zapach, a użycie ich w podobnym celu może skończyć się nieszczęściem. Do rozpalenia w kominku możemy co prawda wykorzystać szczapki drewna – aby jednak metoda ta była skuteczna, powinny być one bardzo suche i niewielkich rozmiarów. Jakie więc inne produkty sprawdzą się w roli skutecznej podpałki do kominka?
Profesjonalne rozpałki
Zamiast decydować się na czasochłonne rozpalanie drewienek, możemy sięgnąć po produkty, które zostały stworzone specjalnie z myślą o domowych kominkach. Mają one różne formy i produkowane są z różnych składników, więc dobór odpowiedniej podpałki nie powinien być dla nas trudny.
Podpałki takie mają zwykle kształt kostek, które wystarczy umieścić w palenisku i podpalić. Znajdziemy też tzw. rozpalacze, do których podpalenia nie potrzebujemy zapałek – spełniają one funkcję podpałki oraz zapałki jednocześnie. Profesjonalne podpałki wykonane są z płyty wiórowej, wełny drzewnej czy drewna nasączonego parafiną – wykazują zróżnicowany, nawet 20-minutowy czas palenia, a w większości są także ekologiczne. Ich dużą zaletą jest fakt, że w większości są bezzapachowe i nietoksyczne, nie wydzielają też piekącego w oczy i szkodliwego dymu. Co więcej, oparte na bazie naturalnych składników rozpałki mają charakter uniwersalny. Służą nam do rozpalania w kominku czy piecu, ale doskonale nadają się także jako podpałka na grilla, nie zmieniając smaku przygotowywanych na nim potraw.
Podpałki dostępne są w różnych opakowaniach – w kartonikach lub praktycznych tubach, które chronią niewykorzystane jeszcze kostki przed zawilgoceniem. Są więc nie tylko łatwe w użytku, ale także w przechowywaniu.
Uzupełnieniem typowych podpałek są także specjalne zapałki przeznaczone do rozpalania w kominkach. Cechują się one większymi rozmiarami – mają nawet kilkanaście centymetrów długości – a także dłuższym czasem palenia w porównaniu do tradycyjnych zapałek. Obie te cechy sprawiają, że za ich pomocą rozpalanie w kominku staje się łatwe, wygodne i bezpieczne.