Ostrzałki
Ostrzałki do noży to grupa produktów, której celem jest utrzymanie ostrych i skutecznych krawędzi noża. W ofercie dostępne są różne rodzaje i modele, od tradycyjnych kamieni do ostrzenia, poprzez stalowe tarcze aż po nowoczesne narzędzia elektryczne.
Ostrzałki
Ostrzałki do noży to grupa produktów, której celem jest utrzymanie ostrych i skutecznych krawędzi noża. W ofercie dostępne są różne rodzaje i modele, od tradycyjnych kamieni do ostrzenia, poprzez stalowe tarcze aż po nowoczesne narzędzia elektryczne.
Zobacz więcej Noże
Wyświetlanie 5 z 5 produktów
Polecane kategorie produktów:
Zadbaj o ostrość swoich noży
Wszystkie noże spełniają swoją funkcję tylko wówczas, gdy są odpowiednio ostre. Jeśli używasz noży z dużą częstotliwością albo tniesz nimi twarde materiały, musisz liczyć się ze stępieniem i uszkodzeniem powierzchni tnącej. Ostrzałka do noży to narzędzie, z którego pomocą zadbasz o odpowiednią jakość cięcia. Wykonuje się je ze ściernych materiałów o różnej twardości, a obsługuje manualnie. Przesuwając ostrze po powierzchni ściernej, wygładzisz i zaostrzysz noże. W tej kategorii znajdziesz kilka modeli ostrzałek, spośród których wybierzesz tę najlepszą dla siebie.
OSTRZAŁKA DO NOŻY – OBSZARY ZASTOSOWANIA
Osełka do noży będzie przydatna w każdym miejscu, w którym używa się noży. Intuicyjnie noże kojarzy się z kuchnią. Panuje przekonanie, że dobrego kucharza poznaje się po tym, jak ostry jest nóż, którym się posługuje. Zatem jeśli myślisz o wyposażeniu kuchni albo punktu gastronomicznego, powinieneś pomyśleć o ostrzałce.
Noże bardzo często używane są w przemyśle i wszelkiego rodzaju zakładach produkcyjnych. Specjalistyczne narzędzia znajdziesz w zakładach stolarskich czy manufakturze. W takich miejscach ostrzałka jest wręcz niezbędna. Noże używane są z dużą częstotliwością, a od ich jakości zależy szybkość i jakość produkcji. Ostrzałka pozwoli Ci w krótkim czasie skutecznie doprowadzić ostrza do doskonałego stanu.
Uniwersalna ostrzałka do noży będzie przydatna także w Twoim domu, czy warsztacie. Nie tylko zaostrzysz nią noże kuchenne, ale może posłużyć Ci także do polerowania powierzchni innych narzędzi. Możesz naostrzyć nią nożyczki, a także dłuta czy nawet siekierę. Dzięki temu przedłużysz żywotność narzędzi i unikniesz kolejnego zakupu nowego sprzętu. Doskonale sprawdzi się podczas polerowania i obróbki powierzchni stalowych.
JAK UŻYWAĆ OSTRZAŁKI DO NOŻY?
Prezentowane w tej kategorii ostrzałki do noży posiadają płaską powierzchnię ścierną. Ostrzenie polega na tym, że przesuwasz po niej ostrzone narzędzie. Najlepiej jeśli nóż będzie dociśnięty i nachylony do ostrzałki pod kątem około piętnastu stopni. Nie spowoduje to ścierania tępej części noża. Ruch powinieneś wykonywać z góry na dół i jednocześnie z lewej do prawej.
Po kilkukrotnym powtórzeniu czynności wykonuj ruchy w odwrotnych kierunkach, aby naostrzyć drugą stronę noża. Sprawi to, że ostrze będzie wypolerowane z każdej strony i nabierze gładkości.
OSTRZENIE NOŻY ZA POMOCĄ ODPOWIEDNIEGO NARZĘDZIA
Zanim zdecydujesz się na zakup ostrzałki, powinieneś określić, jakich cech od niej oczekujesz. Oczywiście na pewno zależy Ci na tym, aby pomogła Ci w zachowaniu ostrości noży i innych narzędzi. W naszej ofercie znajduje się kilka wariantów ostrzałki, które pomogą Ci przy różnych typach ostrzy.
Podstawowym wyborem, przed jakim staniesz, będzie dobór gradacji powierzchni ściernej. Gradacja to określenie ilości drobinek ściernych na centymetrze kwadratowym powierzchni. Czym większy współczynnik, tym powierzchnia będzie delikatniej obrabiała materiał. Jeśli zatem planujesz przede wszystkim ostrzyć narzędzia wykorzystywane w warsztacie, wybierz kamienie do ostrzenia noży o gradacji około sto pięćdziesiąt. Natomiast jeżeli zależy Ci na tym, aby zaostrzona powierzchnia dodatkowo była estetycznie wyszlifowana, znajdź ostrzałkę o większej gradacji.
Asortyment Castoramy obejmuje ostrzałki, które mają różne wartości gradacji. Jedno narzędzie po obu stronach posiada inną powierzchnię ścierną, dlatego możesz nim zarówno ostrzyć, jak i później polerować nóż.
W naszej ofercie znajdują się ostrzałki wykonane z różnych materiałów. Jeśli zamierzasz ostrzyć jedynie narzędzia i mniej wymagające noże, możesz postawić na tradycyjny kamień do ostrzenia noży. Strukturą przypomina on kamienie, na których ostrzono narzędzia przed wiekami. Obecnie wykonuje się go z tlenku glinu, co ułatwia ostrzenie i wpływa na dłuższą żywotność narzędzia. Nie zapomnij przed użyciem dokładnie namoczyć kamienia. Zmniejszy to tarcie i sprawi, że ostrzone powierzchnie będą gładsze.
Drugim wariantem będzie ostrzałka diamentowa. Tutaj za ścieranie odpowiada nasyp diamentowy, który należy do najbardziej twardych elementów ściernych. Z pomocą tego narzędzia zregenerujesz ostrza scyzoryków, noży, a także nożyczek. Możesz nawet ostrzyć nią powierzchnie noży ceramicznych. Za Twoje bezpieczeństwo będzie odpowiadała osłona na dłoń. Ostrzałka diamentowa do noży nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie, jak to ma miejsce w przypadku kamieni. Żeby jednak zminimalizować tarcie i uniknąć zarysowań, powinieneś polać jej powierzchnię olejem lub oliwą.
Ostrzałki do noży prezentowane w tej kategorii należą do narzędzi obsługiwanych ręcznie. Pozwala to na łatwe przemieszczanie ich zarówno w obrębie warsztatu, jak również schowane w torbie czy skrzyni narzędziowej.
Ze względu na manualne działanie niezwykle ważny jest rodzaj podstawki, na której umieszczona jest ostrzałka. Ważne też, aby podstawka miała osłonę na dłoń lub umożliwiała przytrzymanie narzędzia bez ryzyka skaleczenia nożem. Najlepiej, gdyby podstawka wyposażona była w gumowe stopki, które zachowają jej stabilność nawet na wilgotnej powierzchni.