Jak przechowywać nasiona i cebulę?
Cebula, cebulki kwiatów i nasiona wymagają odpowiednich warunków jeśli chodzi o sposób ich przechowywania. Nieważne czy pochodzą one ze sklepu, czy były przez nas własnoręcznie zebrane. Zapewnienie im odpowiednich warunków w sezonie zimowym da nam gwarancję, że wyrosną z nich piękne i zdrowe kwiaty czy warzywa.
Podstawową zasadą przechowywania jest przeznaczenie do tego celu jedynie zdrowych nasion i cebulek. Ważne, aby nie posiadały żadnych oznak chorób grzybowych, nie były zdeformowane i zaatakowane przez szkodniki. Dzięki zapewnieniu im odpowiednich warunków, będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i pięknymi roślinami w nadchodzącym sezonie.
Spis Treści:
Nasiona
Przechowując nasiona zebrane własnoręcznie należy pamiętać, aby były one odpowiednio wysuszone. Nie mogą być zawilgocone, gdyż istnieje niebezpieczeństwo, że rozwiną się w nich grzyby, które uniemożliwią wysiew w nadchodzącym sezonie.
Najważniejszym czynnikiem podczas przechowywania nasion jest zapewnienie im odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza. Powinno się to odbywać w suchym i zimnym pomieszczeniu, gdzie temperatura powietrza wynosi od -5 stopni do +5 stopni Celsjusza. Przetrzymywanie nasion w wyższych temperaturach obniża ich zdolność do kiełkowania, a wysoka wilgotność przyczynia się do skrócenia ich żywotności.
Należy zwrócić również uwagę, jakie nasiona przeznaczamy do przechowywania – wybierajmy te, które mają zdolność do kiełkowania powyżej 70%. Istnieje wówczas małe prawdopodobieństwo, że nasiona będą zasiedlone przez grzyby chorobotwórcze, a te mogą się przenieść na rośliny, które z nich wyrosną.
W czym przechowywać? Najlepiej w szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach. Nasiona trzymane w szkle zachowują najlepsze predyspozycje do kiełkowania – jeśli nie mamy odpowiedniej ilości szklanych pojemników, mogą nam się przydać pudełka z parafinowanej tektury.
Cebulki kwiatów
Każda odmiana kwiatów cebulkowych ma inne wymogi zarówno jeśli chodzi o porę sadzenia, jak i warunki przechowywania. Niektóre gatunki nie wymagają wysadzania w sezonie zimowym, np. agapant, amarylis belladonna, krinum, kanna, lilia - są to gatunki, które przysypujemy warstwą ochronną torfu na czas zimy. Z kolei takie odmiany, jak mieczyki czy cynobrówka przechowujemy w ażurowych skrzyniach, które nie mogą znajdować się bezpośrednio na posadzce. Galtonię, jaskier pełnokwiatowy czy dalię zasypujemy trocinami lub warstwą torfu w drewnianych skrzynkach.
Zanim zaczniemy przygotowywać cebulki do wysadzania, należy dokładnie się zapoznać ze specyfikacją zamieszczoną na opakowaniach (jeśli były to cebulki zakupione w sklepie) lub zasięgnąć porady np. na profesjonalnych forach ogrodniczych.
Cebula
Optymalną temperaturą do przechowywania cebuli jest 0oC, lecz równie dobrze zachowuje się ona w stanie zamrożonym, wówczas długość okresu przechowywania wynosi od 8 do 12 miesięcy. Największe straty przynoszą wyrastające korzenie i szczypior, co powoduje obniżenie jej jakości poprzez pękające suche łuski chroniące mięsistą część cebuli. Wyrastanie szczypiorku i korzeni spowodowane jest wysoką wilgotnością powietrza i podwyższoną temperaturą w pomieszczeniu, w którym się znajduje.
Chcąc cieszyć się plonami w nadchodzącym sezonie, należy pamiętać o umiejętnym przechowywaniu nasion i cebul, chociaż wymaga to sporo wysiłku. Jeśli posiadamy w naszym ogrodzie wiele odmian i gatunków roślin, każda z nich wymaga innego traktowania nie tylko podczas okresu przechowywania.
Data Aktualizacji: 31.07.2024