Grill z pokrywą czy bez – który model wybrać?
Wybór grilla zależy od naszych potrzeb. Możemy decydować się na model węglowy, gazowy i elektryczny, ale również z pokrywą lub bez. To właśnie od pokrywy zależy bezpieczeństwo uczestników grillowego party oraz smak i jakość przygotowywanych potraw.
Grill węglowy bez pokrywy – kiedy się na niego zdecydować?
Prosty grill węglowy, który często zabieramy do parku, nad rzekę rzekę lub polanę leśną, nie ma pokrywy. Nie mają jej również modele jednorazowe i jednosezonowe. Sprawia to, że przyrządzane na nich potrawy roztaczają aromat szybciej i intensywniej, co pozytywnie wpływa na atmosferę podczas grillowania, a także pozwala ocenić, czy jedzenie jest już gotowe. Ponadto w samych potrawach wyczuwalna jest dymna nuta.
Przez cały czas grillowania dania pozostają na widoku. W każdej chwili można je skontrolować, nawet z daleka, a jeśli będą przyrządzały się zbyt szybko lub zbyt wolno, przemieścić bądź odwrócić.
Grille węglowe bez pokrywy są tańsze od tych z pokrywą oraz bezpieczne w użytkowaniu, jeśli zastosujemy się do wszystkich zasad odpowiedzialnego grillowania. Jeśli grill ma nam posłużyć na jeden wyjazd, model bez pokrywy w zupełności wystarczy. Jego główną wadą jest uzależnienie działania od pogody – jeżeli spadnie deszcz, nie będziemy mogli kontynuować przygotowywania potraw na wolnym powietrzu.
Przeczytaj także: Konserwacja grilla po sezonie
Dlaczego warto stosować grill z pokrywą?
Pokrywa do grilla wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. To tam George Stephen stworzył prototyp zamykanego grilla, konstrukcją odpowiadającego modelom dostępnym współcześnie. Mężczyznę zainspirowała forma boi morskiej, której dół posłużył jako grill, góra zaś stała się pokrywą.
W „nowym” grillu potrawy można przygotowywać na kilka różnych sposób, a także niezależnie od pogody. Rozżarzonego węgla nie zgasi deszcz, a ognia nie zaprószy wiatr. Ponadto ograniczenie swobodnego przepływu powietrza zapobiegnie powstawaniu większych płomieni, które są niebezpieczne dla zdrowia i życia biesiadników, a także niekorzystnie wpływają na smak i jakość potraw.
Pokrywa wpływa na większą kontrolę nad warunkami panującymi wewnątrz grilla. Znajdują się w niej wywietrzniki regulujące wentylację oraz temperaturę. To od nas zależy, czy będą otwarte i w jakim stopniu. Manipulując wielkością otworów, podwyższymy bądź obniżymy temperaturę w grillu – w modelu bez pokrywy możemy co najwyżej obniżyć lub podwyższyć ruszt, aby potrawy się nie spaliły
Zobacz też: Leżaki odpowiednie nie tylko na wakacyjne wyjazdy
Porada eksperta Grillowanie na grillu z pokrywą jest bezpieczne i zapewnia potrawom lepszy smak, ale nie tylko. Obecność pokrywy pozwala na optymalne zużycie węgla bądź brykietu – warto wiedzieć, które paliwo sprawdzi się lepiej – dzięki czemu grillowanie staje się tańsze. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że jednorazowy koszt zakupu grilla z pokrywą jest wyższy od kosztu zakupu grilla bez udogodnień. |
Dla kogo grill z pokrywą?
Korzystanie z grilla z pokrywą umożliwia wypróbowanie pomysłów na skomplikowane i oryginalne potrawy bądź zrobienie większej liczby porcji naraz. Wiąże się to jednak z koniecznością posiadania umiejętności prawidłowego jego używania. Podczas gdy tradycyjny grill bez pokrywy wystarczy rozpalić i dania będą robiły się same, aby grillować produkty pod pokrywą, musimy wiedzieć, jak uzyskać odpowiednią temperaturę i przez ile minut trzymać wewnątrz mięso bądź warzywa. Dojście do perfekcji wymaga cierpliwości.
Obecność pokrywy na grillu sprawia, że możemy przyrządzać potrawy:
- bezpośrednio, czyli jak na tradycyjnym grillu, przy czym należy pamiętać, że obecność pokrywy przyspiesza obróbkę produktów spożywczych,
- pośrednio, czyli za sprawą termoobiegu; gorące powietrze równomiernie opieka mięso bądź warzywa,
- w sposób mieszany, czyli gdy połowa rusztu zostaje przeznaczona na smażenie tuż nad węglem, pod drugą zaś znajduje się aluminiowa tacka z wodą, dzięki czemu danie dochodzi powoli i dłużej zachowuje ciepło.
Jeśli podczas grillowania ograniczamy się do przygotowania karkówki bądź kiełbasek, zakup grilla bez pokrywy okaże się zbędnym wydatkiem. Jeżeli jednak planujemy przygotować coś wyrafinowanego: stek, rybę, całego kurczaka, a nawet pizzę, grill z pokrywą będzie idealnym rozwiązaniem. Ponadto korzystanie z tego modelu pozwala na zastosowanie dodatkowych akcesoriów: kamienia do pizzy czy stojaka na karkówkę.